Trump neagă că-i acoperă pe saudiţi. Cere dovezi audio şi video din investigaţia privind dispariţia jurnalistului Khashoggi

Preşedintele american Donald Trump neagă că încearcă să-i acopere pe aliaţii saudiţi ai Statelor Unite în cazul Jamal Khashogg, un jurnalist care ar fi fost asasinat la Istanbul de către asasini trimişi de Riad, relatează AFP.

”Nu-i acopăr deloc” pe saudiţi, a dat asigurări Trump unor jurnlişti, la Casa Albă. ”Vresau doar să ştiu ce se întâmplă”, a adăugat el, precizând că aşteaptă ca adevărul să apară ”până la sfârşitul săptămânii”, în contextul în care presa publică detalii înfiorătoare despre acest posibil asasinat.

Un viitor indiciu cu privire la poziţia Statelor Unite urmează să apară odată cu decizia secretarului Trezoreriei Steven Mnuchin, care a promis să decidă joi, ”pe baza raportului secretarului de Stat Mike Pompeo”, la întoarcerea din Arabia Saudită, dacă se duce sau nu la o conferinţă economică organizată la Riad şi boicotată de un număr tot mai mare de personalităţi.

Un semn al complexităţii dosarului în ceea ce-i priveşte pe americani este faptul că Trump, al cărui mandat a fost marcat până acum de o strângere a relaţiilor cu monarhia saudită, a subliniat asupra intereselor strategice enorme care leagă Statele Unite şi Arabia Saudită.

”Saudiţii sunt parteneri excelenţi” în multe subiecte, ”şi trebuie să nu uităm că avem multe relaţii importante, relaţii financiare între societăţi americane şi saudite, relaţii guvernamentale”, a subliniat Mike Pompeo.

În această privinţă, senatori democraţi au cerut ca Trump să facă publice eventualele legături pe care le are cu gigantul petrolier, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la eventuale ”conflicte de interese”.

Supuse unei presiuni tot mai puternice, autorităţile saudite neagă că ştiu despre soarta lui Jamal Khashoggi, care s-a instalat în Statele Unite în 2017, după ce căzut în dizgraţia curţii.

Noi informaţii de presă acreditează teza unei asasinări a jurnalistului în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, unde i s-a pierdut în mod oficial urma, pe 2 octombrie.

Informaţii dezvăluite de ziarul The New York Times (NYT), susţinute cu poze, consolidează suspiciunile care vizează Riadul.

Potrivit cotidianului, unul dintre bărbaţii identificaţi de către autorităţile turce ca făcând parte din comandoul de 15 agenţi trimişi de Riad şi suspectaţi că l-au ucis face parte din anturajul prinţului moştenitor Mohame bin Salman, zis ”MBS”.

Alţi trei fac parte din serivciile de securitate ataşate tânărului conducător, potrivit ziarului.

Washington Post a publicat miercuri ceea ce prezintă drept ultima contibuţie a lui Jamal Khashoggi – un text în care jurnalistul evocă lipsa de libertate a presei în regat. ”Din nefericire, această situaţie probabil nu se va schimba”, deplânge jurnalistul în acest editorial trimis cotidianului de către traducătorul său, la o zi după dispariţia sa.

Miercuri, şeful diplomaţiei americane s-a întâlnit, la Ankara, cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care s-a ferit şi el, în acest stadiu, să-i incrimineze în mod deschis pe saudiţi.

Luat la întrebări în legătură cu misiunea sa, Pompeo a dat asigurări că vrea să lase ”câteva zile” celor două ţări pentru a-şi încheia anchetele.

Autortăţile turce au percheziţionat miercuri reşedinţa consului saudit la Istanbul şi o parte a anchetatorilor s-a dus seara la consulat, situat în apropiere – a doua percheziţie în această săptămână. Ea a continuat în noaptea de miercuri spre joi, potrivit unui fotograf AFP.

La reşedinţă, anchetatorii au examinat grădina, iar unii au fost văzuţi pe acoperişul clădirii. O dronă a fost, de asemenea, folosită la survolarea zonei în două rânduri, potrivit unei jurnaliste AFP aflate la faţa locului.

Presa turcă a publicat noi informaţii copleşitoare pentru saudiţi, potrivit cărora Jamal Khashoggi ar fi fost torturat şi asasinat în consulat încă din ziua dispariţiei sale.

Ziarul proguvernamental turc Yeni Safak, care afirmă că se bazează pe înregistrări audio realizate la faţa locului, a dezvăluit miercuri că jurnalistul a fost torturat, după care a fost ”decapitat” de către agenţi saudiţi.

Site-ul Middle East Eye, care se bazează pe aceleaşi benzi audio, scria că asasinatul a durat şapte minute şi că agenţii saudiţi au început să-l taie pe jurnalist bucăţi în timp ce era în viaţă.

Statele Unite au cerut acces la această înregistrare ”dacă există”, a declarat Donald Trump.
Preşedintele american, Donald Trump, a declarat miercuri că administraţia sa a cerut dovezile video şi audio din investigaţia Turciei privind dispariţia jurnalistului Washington Post, Jamal Khashoggi, despre care Turcia susţine că a fost ucis la consulatul saudit din Istanbul, scrie Politico.

„Am cerut aceste dovezi, dacă ele există”, a declarat Trump, adăugând că nu este sigur că există. „Probabil că există, posibil să existe”, a afirmat preşedintele american, susţinând că va primi un raport complet de la Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, care a fost în Arabia Saudită şi în Turcia pentru a discuta despre acest caz. „Aceasta va fi printre primele întrebări pe care le voi pune”, a adăugat Trump.

Presa din Turcia a publicat ceea ce par să fie înregistrări audio din timpul interogării lui Khashoggi. Conform înregistrărilor, degetele lui au fost tăiate în timpul interogării iar el a fost ulterior decapitat, conform New York Times.

Ankara refuză să predea SUA înregistrarea audio

Un ziar proguvernamental din Turcia relatează că Ankara nu va oferi Statelor Unite înregistrarea audio care ar conţine dovezi clare privind asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, în clădirea consulatului saudit de la Istanbul.

Detalii ale presupusului asasinat au apărut în presa turcă, având drept sursă această înregistrare. Până acum, înregistrarea nu a fost făcută publică, ceea ce a alimentat speculaţiile referitoare la existenţa acesteia sau la posibila tentativă a Turciei de a exercita o influenţă sau de a pune presiuni asupra saudiţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *