Trump, nominalizat la premiul Nobel pentru Pace de premierul japonez la cererea SUA

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, l-a nominalizat pe preşedintele american Donald Trump la premiul Nobel pentru Pace în urma unei cereri „informale” din partea Statelor Unite, informează cotidianul Asahi, citând o sursă guvernamentală niponă.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a dezvăluit vineri că premierul Japoniei, Shinzo Abe, l-a nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace în legătura cu iniţierea dialogului cu Coreea de Nord.

Prim-ministrul Shinzo Abe „mi-a dat o copie a unei prea frumoase scrisori pe care a trimis-o celor care decernează un lucru numit Premiul Nobel”, a declarat Trump la o conferinţă de presă.

„Mi-a spus: «Te-am nominalizat, cu respect, în numele Japoniei. Le cer să vă dea Premiul Nobel pentru Pace»”, a adăugat liderul american.

Potrivit sursei guvernamentale, Administraţia SUA a solicitat, în mod „informal” Japoniei să-l nominalizeze pe Trump după summitul istoric de la Singapore, din iunie, atunci când preşedintele SUA s-a întâlnit cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un. Cu ocazia summitului, liderii de la Washington şi Phenian au anunţat angajamentul denuclearizării Peninsulei Coreea. Până de curând, cele două părţi se ameninţau reciproc cu distrugerea, iar cei doi lideri de stat îşi aruncau unul altuia invective. Totuşi, specialişti în relaţii internaţionale avertizează că întâlnirea de la Singapore a generat doar rezultate simbolice, însă nimic concret.

Interpelat de membrii legislativului de la Tokyo, Dieta Naţională a Japoniei, Abe a refuzat să comenteze subiectul, relatează postul ABC News, citat de mediafax.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.