Trump nu i-a convins pe democrați cu alocuțiunea sa din Biroul Oval. Ce va urma?

Preşedintele american Donald Trump a părăsit miercuri discuţiile cu liderii Congresului privind finanţarea unui zid de frontieră cu Mexic şi a declarat pe Twitter că întâlnirea de la Casa Albă pentru a pune capăt blocajului guvernului a fost „o pierdere totală de timp”, relatează Reuters. Eficacitatea alocuțiunii prezidențiale americane adresată națiunii este pusă de analiști sub semnul întrebării.

Alocuțiunile pe care președinții americani le rostesc pentru națiune, din Biroul oval, au o semnificație aparte. Ele de obicei desemnează o decizie cu semnificații majore – de exemplu demararea unui război – sau un succes important, ca de exemplu uciderea lui Osama bin Laden. Când președintele Statelor Unite cere rețelelor de televiziune, spațiu de emisie, la o oră de vârf, pentru a comunica ceva națiunii, de cele mai multe ori decizia de a-i acorda acest spațiu este automată, pentru că este o situație de criză, sau o rezolvare a crizei.

Marți seara rețelele de televiziune au ezitat însă, ținând cont de faptul că în legătură cu tema abordată, președintele a indus în eroare repetat opinia publică și o apariție la o oră de vârf îi asigura circa 20 de milioane de privitori. Managerii rețelelor de informație și-au pus și întrebarea cum ar putea oferi publicului posibilitatea de a verifica cele spuse în timp real.

În cele din urmă, posturile au decis că nu au dreptul să cenzureze sau să priveze populația de mesajul pe care președintele țării dorește să-l comunice. Și a urmat alocuțiunea. Dar ea a avut aspecte paradoxale, notează europa libera.

Ceea ce Donald Trump urma să dovedească populației este că pericolul de la frontieră este atât de mare încât este nevoie de o investiție pentru construirea zidului despărțitor. Asta este singura controversă, în rest ambele partide doresc întărirea pazei de frontieră. Dar discursul nu s-a referit la zid decât spre sfârșit.

Când a vorbit despre un plan amplu de reducere a imigrației ilegale, a bătut la porți deschise. Când a vorbit despre ajutor umanitar – la fel. Dar argumentul principal și anume că este nevoie de o investiție estimată la 5 de miliarde de dolari pentru un zid nu a beneficiat de alocuțiunea președintelui, subliniază europa libera.

În consecintă, a doua zi, când Trump a întrebat-o pe președinta Camerei Reprezentantilor dacă intenționează să-i finanțeze zidul, dacă guvernul federal este redeschis, Pelosi a spus nu. Iar președintele Trump a părăsit brusc negocierea, scriind pe tweeter că a fost „o pierdere de timp”.

Democraţii exasperaţi au numit comportamentul lui Trump drept „un acces de furie” şi au declarat că reuniunea a izbucnit când au refuzat să se angajeze să finanţeze zidul propus de acesta la frontiera de sud.

Schumer a declarat reporterilor în faţa Casei Albe că Trump i-a cerut lui Pelosi să îi finanţeze zidul. „Ea a spus nu. El atunci s-a ridicat şi a spus: „Atunci nu avem ce discuta” şi a ieşit.

„Din nou, am văzut o ieşire nervoasă pentru că nu a putut să-şi îndeplinească planul”, a adăugat Schumer.

Trump a declarat miercuri că are dreptul de a decreta o stare urgenţă naţională pentru a finanţa construirea zidului de la graniţa sudică, dacă nu se poate ajunge la o înţelegere cu Congresul în legătură cu cererea sa de alocare a 5,7 miliarde de dolari pentru proiect.

În acest timp, guvernul federal este încă parțial închis, de trei săptămâni, iar circa 800.000 de lucrători federali nu-și primesc salariile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *