SUA alocă 21 de milioane de dolari pentru dezvoltarea bazei Mihail Kogalniceanu

Preşedintele american Donald Trump a promulgat bugetul apărării SUA pe 2019, în care este menţionat că forţele americane vor continua să se desfăşoare prin rotaţie în sud-estul Europei, inclusiv în România şi Bulgaria.

În actul promulgat de liderul de la Casa Albă se arată că Statele Unite vor aloca un buget de 21.651.000 de dolari pentru dezvoltarea Locaţiei avansate de operaţiuni (FOS) Mihail Kogalniceanu. Suma alocată vizează achiziţionarea de terenuri şi proiecte de construcţii militare.

„Astăzi am promulgat legea H.R. 55145, un act pentru a autoriza alocarea bugetului pe 2019 pentru activităţile militare ale Departamentului de Apărare, pentru consolidare militară şi pentru activităţi de apărare al Departamentulu Energiei”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Casei Albe.

Bugetul alocat Apărării SUA pe 2019, în valoare de 717 miliarde de dolari, a fost promulgat de preşedintele Donald Trump în cadrul unei ceremonii desfăşurate la baza Fort Drum.

Legea deblochează 69 de miliarde de dolari pentru operaţiuni în curs (Afganistan, Siria, Irak şi Somalia, etc.), prevede o creştere cu 2,6% a salariilor membrilor forţelor armate şi autorizează zeci de miliarde de dolari investiţii în modernizarea Forţelor Navale şi Aeriene. Noul buget este mai mare cu 7% faţă de cel din 2018, notează Reuters.

Cooperarea cu Rusia în cadrul Tratatului privind cerul deschis, înghețată

Legea bugetului apărării care prevede înghețarea fondurilor pentru programul „Cer deschis“, în baza căruia sunt efectuate zboruri militare de observare deasupra teritoriului Statelor Unite și al Rusiei, potrivit RBC.

Punctul 1242 al bugetului apararii, aprobat de Congresul SUA și semnat de președintele Donald Trump, prevede refuzul alocarii de bani pentru finanțarea Tratatului privind cerul deschis.

Legea bugetului Pentagonului prevede că nu se mai pot utiliza în 2019 fonduri pentru a efectua zboruri de observare. Se remarcă faptul că restricția poate fi ridicată dacă președintele SUA va depune în comisia de resort a Congresului un certificat, care va proba îndeplinirea condițiilor acordului de către Rusia.

Documentul afirmă că Rusia este responsabilă pentru nerespectarea tratatului privind cerul deschis. În special, Moscova ar trebuie să renunțe la senzorii în infraroșu și sistemele de radar cu apertură sintetică în timp ce avioanele sale fectueaza zboruri de observare deasupra SUA și UE și să nu utilizeze datele obținute în cursul zborurilor în beneficiul serviciilor de spionaj, precum și să explice în ce scop este realizata survolarea unui anumit teritoriu.

În plus, Statele Unite insistă ca observatorii americani sa poata efectua zboruri deasupra Moscovei, Kaliningradului și Ceceniei, precum și în zonele limitrofe cu Abhazia și Osetia de Sud.

Acordul privind cerul deschis de la Helsinki, din 24 martie 1992, a fost semnat de reprezentanți a 23 de țări membre ale OSCE. Moscova a ratificat documentul în mai 2001. Potrivit acordului, țările semnatare pot survola reciproc teritoriile pentru a se asigura că un alt stat nu se pregătește pentru război și nu încalcă acordurile internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *