Trump, în război cu foştii şefi ai serviciilor de informaţii

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, analizează posibilitatea revocării accesului la date secrete foştilor responsabili ai agenţiilor americane de informaţii care critică politicile Washingtonului, a anunțat Casa Albă.

„Preşedintele explorează mecanismele pentru a retrage accesul de securitate pentru că au politizat şi, în unele cazuri, au profitat financiar de funcţiile lor publice şi autorizaţiile lor de securitate”, a declarat luni Sarah Sanders, purtătoare de cuvânt a executivului american, în cadrul unui briefing de presă.

Sunt vizați fostul director CIA John Brennan, fostului director FBI Jim Comey, fostul director al Serviciului naţional de informaţii James Clapper şi alți trei foşti oficiali, a anunţat Sanders.

„Este extrem de inadecvat şi faptul că persoane care deţin un acces de securitate proferează acuzaţii fără fundament aduce o legitimitate inadecvată unor acuzaţii fără nicio probă”, a adăugat ea.

„Nu doar că preşedintele analizează cum să-i retragă accesul lui Brennan (John, fostul director al CIA), ci examinează şi autorizaţiile de securitate ale lui Comey, Clapper, Hayden, Rice şi McCabe”, a continuat ea.

James Comey a condus Biroul Federal de Investigaţii (FBI) până când a fost concediat de Trump în mai 2017. James Clapper a fost director al informaţiilor americane până la începutul lui 2017, în timp ce Michael Hayden a fost şef al NSA şi apoi al CIA. Susan Rice a fost consiliera pentru securitate naţională a lui Barack Obama, iar Andrew McCabe a fost adjunct iar apoi director interimar al FBI până în august 2017.

Brennan, Comey, Clapper şi Hayden nu au ezitat să-l critice public pe Donald Trump de la preluarea mandatului său, în ianuarie 2017.

După întâlnirea dintre preşedintele american şi omologul său rus Vladimir Putin de la 16 iulie, John Brennan a calificat atitudinea miliardarului republican drept „nimic mai puţin decât un act de trădare”.

Un purtător de cuvânt al lui McCabe a precizat rapid pe Twitter că „accesul său de securitate a fost anulat atunci când a fost concediat (în martie), prin aplicarea a ceea ce ni s-a spus că constituie regula FBI”.

Potrivit Washington Post, nici Comey nu mai dispune de acces de securitate „de mai multe luni”.

Întrebat de postul CNN, James Clapper a spus că o astfel de iniţiativă ar fi „un lucru foarte, foarte meschin”. Atunci când a fost întrebat dacă este vorba despre un act politic, el a spus: „Nu ştiu cum aţi putea să-l consideraţi de altă natură”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.