Trump retrage SUA din Tratatul privind forţele nucleare intermediare

Preşedintele american Donald Trump a anunţat că va retrage Statele Unite din Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF), deoarece Rusia a încălcat acordul, însă nu a făcut precizări cu privire la aceste încălcări, relatează The Associated Press.

Acest pact, încheiat în 1987, care contribuie la securitatea Statelor Unite şi aliaţilor săi în Europa şi Orientul Mijlociu, le interzice Statelor Unite şi Rusiei să deţină, producă sau testeze rachete nucleare cu lansare de la sol, cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

”Rusia a încălcat acordul. Îl încalcă de mulţi ani”, a declarat Trump sâmbătă, în urma unui miting la Elko, în Nevada. ”Iar noi nu-i vom lăsa să încalce un acord nuclear şi să facă arme, iar noi să nu avem voie (să facem)”.

Acest acord a împiedicat Statele Unite să dezvolte noi arme, însă America va începe să le dezvolte, dacă Rusia şi China nu vor fi de acord să nu deţină şi dezvolte acest tip de armament, a declarat Trump. În prezent, China nu este parte a INF.

”Va trebui să dezvoltăm aceste arme, doar dacă Rusia nu vine la noi şi dacă China nu vine la noi şi nu vin cu toţi la noi şi spun «hai să fim inteligenţi şi să nu dezvoltăm niciunul dintre noi aceste arme», dar dacă Rusia şi dacă China o fac, iar noi aderăm la acord, asta este inacceptabil”, a spus el.

Consilierul pe probleme de securitate naţională John Bolton a plecat sâmbătă într-un turneu în Rusia, Azerbaidjan, Armenia şi Georgia. El îşi începe turneul la Moscova, unde urmează să se întâlnească cu oficiali ruşi, în contextul în care relaţiile americano-ruse rămân glaciale, din cauza crizei ucrainene, războiului din Siria şi acuzaţiilor de amestec rus în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi în alegerile de la jumătate de mandat de la 6 noiembrie.

Acest tratat – care aboleşte utilizarea unei întregi serii de rachete cu o rază cuprinsă între 500 şi 5.000 de kilometri – a pus capăt crizei declanşate în anii ’80 de desfăşurarea de rachete sovietice dotate cu focoase nucleare, de tip SS-20, întreptate către capitalele occidentale.

Potrivit ziarului britanic The Guardian, Bolton este cel care extercită presiuni asupra preşedintelui american în vederea unei retrageri din INF. Tot el a blocat orice negociere a unei prelungiri a Tratatului New Start privind rachetele strategice, care expiră în 2021 şi pe care Moscova încearcă să-l prelungească.

Retragerea americană din INF ar putea să vizeze de asemenea Beijingul. China – care nu este semnatară – poate să dezvolte fără vreo constrângere armament nuclear cu rază de acţiune intermediară.

Relaţiile sunt tensionate între Washington şi Moscova, pe fondul unor acuzaţii de amestec rus în alegerile americane.

Vineri, o rusoică a fost inculpată de justiţia americană cu privire la amestec în alegerile parlamentare americane de la 6 noiembrie – prima persoană inculpată în acest cadru.

Moscova a acuzat Washingtonul că a ”fabricat” aceste acuzaţii cu scopul de a impune noi sancţiuni Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *