Trump s-a răzgândit. Admite că jurnalistul Khashoggi este mort şi ameninţă Arabia Saudită cu ” grave consecinţe”

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a recunoscut pentru prima oară că jurnalistul saudit dispărut Jamal Khashoggi este foarte probabil mort şi a ameninţat Riadul cu consecinţe ”foarte grave” în cazul în care responsabilitatea acestuia se confirmă, relatează AFP.

”Aşa mi se pare. Este foarte trist”, a răspuns Trump joi, când a fost întrebat despre posibilul deces al acestui jurnalist dat dispărut după ce a intrat în Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul pe 2 octombrie. ”Este rău, foarte rău”, a adăugat el.

Aceste declaraţii marchează o schimbare clară de ton a locatarului Casei Albe.

În ultimele zile, el a ales o poziţie mai puţin tranşantă şi a scos în faţă enormele interese strategice care-i leagă ţara de regatul sunnit, citând lupta împotriva terorismului, necesitatea de a contracara influenţa Iranului şiit, dar şi contracte de armament şi consecinţele lor economice.

Statele Unite au decis însă să acorde un termen suplimentar Arabiei Saudite, pentru a explica dispariţia acestui jurnalist cunoscut prin modul deschis de a vorbi, care s-a exilat în Statele Unite în 2017, după ce a căzut în dizgraţia curţii prinţului moşternitor Mohammed bin Salman, supranumit şi ”MBS”.

”Trebuie să le dăm cteva zile în plus pentru ca să ducă cu bine la sfârşit (investigaţiile), pentru ca să înţelegem bine faptele”, a declarat şeful diplomaţiei american Mike Pompeo, la întoarcerea dintr-o vizită la Riad.

Secretarul american al Trezoreriei Steven Mnuchin a anunţat anterior că nu se va duce la o conferinţă economică organizată la Riad – boicotată de un număr tot mai mare de personalităţi, între care şi ministrul francez al Economiei Bruno Le Maire.

Potrivit The New York Times (NYT), monarhia saudită ar avea în vedere să atribuie responsabilitatea în cazul Khashoggi unui reprezentant de rang înalt al serviciilor secrete, generalul Ahmed Assiri, care este totodată un consilier al lui MBS.

Publicarea unor noi imagini provenind de pe camere de supraveghere şi care retrasează deplasările la Istanbul ale unui ofiţer din cadrul serviciilor de securitate ale prinţului moştenitor saudit a sporit cu un nivel presiunea asupra Riadului.

Bărbatul respectiv – Maher Abdulaziz Mutreb – care a fost identificat de către autrităţile turce ca fiind unul dintre membrii unei echipe de 15 agenţi trimişi de Riad să-l ”asasineze” pe jurnalist face parte din anturajul lui MBS, potrivit NYT.

Presa turcă a publicat joi imagini care refac traseul parcurs la Istanbul de un ofiţer al serviciilor de securitate apropiat al prinţului moştenitor al Arabiei Saudite şi prezentat drept şeful „echipei de execuţie“ care l-ar fi asasinat pe jurnalistul saudit disident Jamal Khashoggi, relevă France-Presse.
Publicarea acestor noi imagini extrase de pe camerele de supraveghere video survine în contextul în care creşte presiunea asupra Riadului pentru a dezvălui soarta jurnalistului critic la adresa regimului saudit, dispărut fără urmă după ce a intrat pe 2 octombrie în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul pentru a obţine documente necesare căsătoriei sale cu logodnica sa, care are cetăţenia turcă.

Cotidianul american „New York Times“ scrisese marţi că bărbatul în cauză, pe nume Maher Abdulaziz Mutreb, care a fost identificat de autorităţile turce drept unul dintre membrii echipei de 15 agenţi trimise de Riad pentru a-l „asasina“ pe jurnalist ar face parte din anturajul prinţului moştenitor Mohammed bin Salman.

Potrivit publicaţiei anterior citate, Maher Abdulaziz Mutreb l-a însoţit pe prinţ în deplasările sale în SUA (în martie 2018) şi la Madrid şi Paris (în aprilie 2018).

În imaginile publicate joi de cotidianul proguvernamental turc „Sabah“ sub titlul „Iată-l pe şeful echipei de execuţie“ se poate vedea un bărbat prezentat ca fiind Mutreb care a ajuns la ora 06:55 GMT (9:55, ora locală) la consulatul saudit, iar la 13:53 GMT (16:53, ora locală) în faţa reşedinţei consulului, adaugă AFP.

Khashoggi a intrat în consulat în jurul orei 10:15 GMT (13:15, ora locală) şi nu a mai fost văzut ieşind, adaugă agenţia citată.

Ulterior, Mutreb poate fi văzut în imagini părăsind la ora 14:15 GMT(17:15, ora locală) un hotel din Istanbul cu o „valiză mare“, acompaniat de un grup de bărbaţi. Peste circa 45 de minute ajunge la aeroport şi decolează.

Prezenţa lui Mutreb şi a altor membri ai serviciilor de securitate saudite la Istanbul, pe data de 2 octombrie, nu ajută deloc versiunea Riadului, care neagă acuzaţiile în cazul lui Jamal Khashoggi, colaborator al „Washington Post“.

Presa turcă, care afirmă că se bazează pe înregistrări audio realizate la faţa locului, a publicat miercuri noi informaţii copleşitoare, potrivit cărora Jamal Khashoggi ar fi fost torturat şi asasinat în consulat în ziua în care a fost dat dispărut.

Amnesty International (AI), Human Rights Watch (HRW), Reporters Sans Frontières (RSF) şi Comitetul de Protecţie a Jurnaliştilor au îndemnat Turcia să ceară o anchetă la ONU în cazul Khashoggi.

”Implicarea ONU este cea mai bună garanţie contra unei voinţe de a albi Arabia Saudită sau contra încercărilor altor guverne de a trece sub tăcere problema, cu scopul de a păstra relaţii comerciale profitabile cu Riadul”, a declarat, citat într-un comunicat, directorul executiv al Comitetului de Protecţie a Jurnaliştilor Robert Mahoney.

”Ţinând cont de posibila implicare a autorităţilor saudite în dispariţia forţată a lui Khashoggi şi de asasinarea sa, dar şi de lipsa de independenţă a sistemului justiţiei penale saudite, imparţialitatea oricărei anchete efectuate de către autorităţile saudite ar fi pusă în discuţie”, se arată în comunicat.

Parchetul din Istanbul a publicat joi un text în care afirmă că va informa publicul cu privire la evoluţia anchetei ”în caz de necesitate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *