Trump, schimbare URIAȘĂ de discurs: ‘Ne confruntăm cu puteri rivale, Rusia şi China, care încearcă să pună la îndoială influenţa Americii’

Donald Trump s-a îndepărtat luni de celebrul său slogan „America înainte de toate”, prezentând o „strategie de securitate naţională” marcată prin trimiterea unor semnale uneori contradictorii în atenţia Chinei şi a Rusiei, comentează AFP.

Preşedintele republican american, care a marcat o schimbare clară faţă de predecesorul său democrat Barack Obama pe scena internaţională, nu a menţionat deloc schimbările climatice printre ameninţările asupra Statelor Unite, denunţând doar din nou acordul „nedrept” de la Paris, semnat de aproape 200 de ţări şi din care el deja a anunţat retragerea SUA.

„Ne confruntăm cu puteri rivale, Rusia şi China, care încearcă să pună la îndoială influenţa, valorile şi bogăţia Americii”, a declarat el, în timp ce şi-a afişat imediat dorinţa de a construi „mari parteneriate” cu acestea.

Pentru a ilustra punctul său de vedere, Trump a revenit, într-un discurs fără veritabile linii directoare, asupra cooperării dintre serviciile de informaţii ruse şi americane care a ajutat, potrivit Moscovei, la dejucarea unui proiect de atentat la Sankt Petersburg.

„Ei au fost capabili să îi aresteze pe aceşti terorişti fără nicio pierdere de vieţi umane”, a declarat preşedintele SUA, estimând că „mii” de persoane ar fi putut fi ucise. „Aşa ar trebui sa funcţioneze”, a mai spus el, lăudând cooperarea pe această temă cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Relaţiile dintre cei doi sunt examinate atent în Statele Unite unde procurorul special Robert Mueller investighează posibile legături între echipa lui Trump şi Moscova în alegerile prezidenţiale din 2016.

Documentul difuzat cu puţin timp înainte de Casa Albă adopta un ton mult mai ofensiv faţă de Moscova: „Rusia încearcă să slăbească influenţa americană în lume şi să creeze diviziuni cu aliaţii şi partenerii noştri”, se putea citi, notează France Presse, potrivit Agerpres.

Revenind pe larg la cotitura ce a marcat alegerea sa ca şef al primei puteri mondiale, Trump a insistat asupra drumului parcurs „în mai puţin de un an”.

„Lumea întreagă a auzit mesajul şi a văzut primele semne: America a revenit în forţă”, a spus el, într-un discurs ce repeta multe dintre formulele folosite în timpul campaniei sale, cum ar fi „o ţară fără frontiere nu este o ţară”.

Textul difuzat de administraţie insistă asupra importanţei competitivităţii economice a Statelor Unite şi determinarea de a lupta pentru un comerţ echilibrat, în special cu China, desemnată drept o ţară „concurentă”.

„Am intrat într-o nouă eră a concurenţei”, a declarat Trump, insistând: „Cu fiecare decizie, fiecare act, noi punem America înainte de toate”.

Printre altele, termenul „schimbări climatice” nu figurează deloc în acest document referitor la strategia americană şi nu este identificat ca o „ameninţare la adresa securităţii naţionale”.

„Statele Unite vor rămâne un lider mondial în reducerea poluării tradiţionale, precum şi a gazelor cu efect de seră, asigurând în acelaşi timp creşterea economiei noastre”, se putea citi în acest text.

SURSA: STIRIPESURSE.RO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *