Trump va semna luni recunoaşterea suveranităţii israeliene asupra Platoului Golan

Ministrul israelian de Externe Israël Katz a anunţat duminică, pe Twitter, că preşedintele american Donald Trump va recunoaşte luni suveranitatea israeliană în Platoul Golan ocupat şi anexat de statul evreu, relatează AFP.

”Preşedintele Trump va semna mâine (luni), în prezenţa premierului Netanyahu un ordin prin care recunoaşte suveranitatea israeliană în Golan”, a scris şeful diplomaţiei israeliene.

Donald Trump a anunţat joi, într-un tweet, că ”a venit vremea ca Statele Unite să recunoască deplin suveranitatea Israelului în Golan, care are o importanţă strategică pentru statul Israel şi stabilitatea regională”, rupând cu consensul internaţional şi cu decenii de diplomaţie americană în Orientul Mijlociu.

Premierul israelian a salutat această declaraţie, scriind pe Twitter că, ”în momentul în care Iranul caută să folosească Siria ca pe o platformă pentru a distruge Israelul, preşedintele Trump recunoaşte cu curaj suveranitatea israeliană în Platoul Golan. Mulţumesc, preşedinte Trump!”.

Israelul a cucerit o mare parte a Platoului Golan sirian – aproximativ 1.200 de kilometri pătraţi – în Războiul de Şase Zile din 1967 şi a anexat-o în 1981. Această anexare nu a fost recunoscută vreodată de către comunitatea internaţională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *