Trump vrea să pună bazele unui NATO “arab” în Orientul Mijlociu

Administrația Trump încearcă să pună bazele unei noi alianțe politice cu statele arabe din Golf Arabiei, Egipt și Iordania pentru a contracara extinderea influenței Iranului în regiune, potrivit oficialilor americani și arabi.

Casa Albă vrea ca aceste state să coopereze pe subiecte precum apărarea antirachetă, pregătirea militară, lupta împotriva terorismului și alte aspecte, cum ar fi consolidarea relațiilor economice și diplomatice regionale, au adăugat mai mulți oficiali americani, potrivit Reuters.

Planul de a crea ceea ce oficialii de la Casa Albă și Orientul Mijlociu au numit un “NATO arab” al aliaților musulmani sunniți ar putea fi discutat la un summit prevăzut provizoriu pentru 12 – 13 octombrie, la Washington.

Casa Albă a confirmat că lucrează, de câteva luni, la un concept de alianţă cu partenerii strategici din zonă.

Oficialii saudiţi au venit cu ideea unui pact de securitate înaintea vizitei de anul trecut, în Arabia Saudită, a preşedintelui american, în cadrul căreia acesta a anunţat o înţelegere majoră privind armamentul, însă acest pact nu a prins contur la vremea respectivă, a declarat o sursă din zona diplomatică a SUA.

Surse din unele dintre ţările arabe implicate au spus, de asemenea, că sunt la curent cu eforturile de a activa acest plan.

SUA, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite acuză Iranul că destabilizează regiunea, având acţiuni care tulbură echilibrul anumitor ţări arabe, prin anumite grupări şi că ameninţă Israelul.

Alianţa s-ar concentra mai mult pe cele două forţe ale Golfului Persic, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite.

Un înalt oficial iranian a declarat că „sub pretextul asigurării stabilităţii în Orientul Mijlociu, americanii şi aliaţii lor din zonă alimentează tensiunea din regiune.” Acesta a adăugat că această abordare nu va avea „niciun rezultat”, „adâncind criza dintre Iran, aliaţii săi regionali şi ţările arabe susţinute de SUA.”

Preşedintele iranian Hassan Rouhani l-a avertizat, duminică, pe liderul american Donald Trump cu privire la continuarea politicii ostile faţă de Teheran: “America ar trebui să ştie…un război cu Iranul este mama tuturor războaielor. Domnule Trump, nu te juca cu coada leului, vei regreta.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *