Tsunami de 1,2 metri produs în Samoa după erupţia unui vulcan subacvatic în Tonga

Un vulcan subacvatic din Tonga a erupt sâmbătă, producând un tsunami de 1,2 metri care a lovit câteva insule, din Pacificul de Sud, conform imaginilor apărute în social media, transmite Reuters.

Valurile tsunami au fost observate la Nuku’alofa, capitala Tonga, conform datelor oferite de un sistem american de monitorizare a valurilor tsunami.

Conform Biroului australian de Meteorologie vulcanul subacvatic intrat în erupţie este Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, aflat la 65 de kilometri nord de Nuku’alofa. Erupţia a început la ora 04:10 GMT şi a provocat un val tsunami de 1,2 metri. Agenţia a precizat că va continua să monitorizeze situaţia. Nu au fost emise alerte de tsunami care vizează Australia.

Valuri tsunami de 83 de centimetri au fost observate la Nuku’alofa dar şi la Pago Pago (capitala insulelor Samoa americane), conform Centrului de avertizare de tsunami din Pacific.

Insulele Fiji au emis la rândul lor o avertizare de tsunami, solicitându-le locuitorilor să nu se apropie de ţărm „din cauza curenţilor puternici şi a valurilor periculoase”.

Ulterior, avertizarea de tsunami pentru Samoa a fost retrasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.