Tudor Ciuhodaru a luat  foc din  pricina studiului care susține că  bolnavii infectați cu COVID-19 asimptomatici nu sunt contagioși: “E big fake news!!!”

Medicul Tudor Ciuhodaru  a făcut, marți,  o postare pe Facebook, in care susține că știrea despre studiul medicilor chinezi, care arată că bolnavii infectați cu COVID-19 care nu au simptome nu sunt contagioși ar fi un fake news.

„Atenție, nu e de glumit! Pacienții asimptomatici (4 din 5 cei infectați cu coronavirus) POT transmite boala. Spun asta pentru că circulă ,,rezultatele” unui studiu ,,bombă” ce ar dovedi că ,, o persoană infectată, dar care nu are simptome, nu transmite virusul mai departe”. E big fake news!!! Trebuie citit tot articolul, nu doar rezumatul!

De fapt (pentru cine a avut răbdarea să citească mai mult decât rezumatul acestui studiu) studiul demonstrează că utilizarea unei măști de protecție e o metodă eficientă de prevenție.

Scrie negru pe alb că:

1.Toți cei 455 expuși la un purtător asimptomatic nu s-au infectat pentru că purtau mască!

2.Această regulă a fost valabilă în toate cele 3 categorii de expuși (personal medical, alți pacienți, membri ai familiei) la un pacient asimptomatic

3.Singurul moment când nu au purtat-o a fost în timpul mesei.

Concluziile (și ale acestui) studiu sunt clare:

1.TOT personalul din serviciile de urgență TREBUIE să beneficieze de echipament complet de protecție – mască N95, combinezoane, ochelari.

2.Masca de protecție a fost eficientă în a împiedica transmiterea virusului și de la cei asimptomatici.

Și mai râmăne o întrebare: cum a putut crede cineva un astfel de fake news ce are la bază decizia de a expune la un risc major 455 de oameni.

Rețineți:

1.Regulile de igienă trebuie respectate cu/fără pandemie.

2.Purtarea unei măști (chiar simple) este cea mai eficientă metodă pentru a preveni infecția. „Distanța sigură” actuală în întâlnirile sociale poate să nu fie suficientă – cu excepția situației în care purtați o mască (simplă).

3.Testare extinsă (expuși/suspecți/asiptomatici)- planul B pe care il propun de atâtea luni și nu aude nimeni)- e metoda cea mai clară de prevenție- pentru că-i identifică și pe cei asimptomatici care transmit boala mai departe (pe care nu-i testează astăzi nimeni)”, a scris Ciuhodaru pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.