Tudorel Toader dezinformează?

S-a declanşat un adevărat război între ministrul justiţiei şi Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), după ce, la 3 mai, pe site-ul Ministerului Justiţiei au fost postate mai multe documente cu privire la stadiu investiţiilor în diverse penitenciare din ţară.
Astfel, MJ a anunţat că 22 de investiţii realizate în diverse penitenciare din ţară sunt în curs de derulare, la patru dintre acestea urmează să fie realizată recepţia lucrărilor în acest an, iar alte zece vor fi finalizate până la sfârşitul anului. Pe lângă aceste lucrări, mai există alte 70 de obiective care au deja proiectarea finalizată sau se află în etapa de proiectare, susţine ministerul.
FSANP reacționează, susținând printr-un comunicat de presă că cele 22 de lucrări „în execuție”, dintr-o listă de 137 de pretinse investiții, sunt 12 în realitate. De asemenea, din cele 22 de obiective de investiții prezentate eronat ca fiind de îmbunătățire a condițiilor de lucru, 20 ar fi exclusiv investiții în condiții de detenție și măsuri sau amenajări de siguranță.
Conform sindicaliştilor, din cele 18 obiective care ar rămâne în categoria „în execuție”, 2 sunt în realitate în faza semnării contractului de execuție (Sediu Aparat Central – ANP, Înprejmuire unitate – Penitenciar Galați), iar alte 4 sunt doar în faza de alocare de fonduri (Sistem de supraveghere video – Penitenciar Targu Jiu, Sistem control acces – Penitenciar Satu Mare, Pavilion detenție – Penitenciar Codlea, Modernizare sală vizite – Penitenciar Focșni).
Astfel, sunt doar 12 obiective de investiții la acest moment în curs de execuție în sistemul penitenciar. 8,7% din lista prezentată înseamnă așadar proiecte concrete, restul sunt doar intenții care, în contextul înjumătățirii fondurilor pentru investiții în mandatul Tudorel Toader, nu prezintă certitudinea finalizării.

De altfel, sindicaliştii îl acuză pe Tudorel Toader de dezinformare şi în ceea ce priveşte lucrările la Penitenciarul Iași.
Încă din februarie 2017, Tudorel Toader a fost informat că un corp (Corpul A) de clădire de la Penitenciarul Iași prezintă un pericol pentru „siguranţa vieţii”.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a publicat pe site-ul instituţiei documentele cu privire la situaţia Penitenciarului Iaşi, între care se regăsesc o serie de procese verbale, informări şi liste de achiziţii necesare echilibrării supraaglomerării şi construirii unui spaţiu nou de detenţie, iar Corpul A al închisorii nu este inclus pe lista de reparaţii capitale pentru 2018.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor a publicat o serie de documente care confirmă fără echivoc că în anul 2018 Corpul A al Penitenciarului Iaşi NU este inclus pe lista de reparaţii capitale, un alt obiectiv fiind propus şi doar în faza de studiu de fezabilitate.
Sindicaliştii susţin că ministrul a dezinformat, precizând că un studiu de fezabilitate pentru un corp de clădire în 2018 nu echivalează cu reparaţii.
„Corpul A al Penitenciarului Iaşi trebuie evacuat urgent şi inclus pe lista de reparaţii capitale. Motiv pentru care, revenim cu solicitarea ca ministrul Justiţiei, dl Tudorel Toader, să fie demis pentru incompetenţă şi pentru dezinformarea opiniei publice. Cerem de asemenea ca ANP să facă publica lista completă a clădirilor clasificate la gradul I de risc seismic. Riscul unor tragedii de tipul Colectiv cu sute de morti nu poate fi tolerat”, menţionează FSANP.
Documentele au fost publicate după ce, duminică, a avut loc un schimb de replici între Tudorel Toader şi reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din penitenciare.

Sursa foto: aktual24.ro