Tun de 10 miliarde de euro! Dragnea vinde tot: de la Aeroportul Otopeni la sare și la acțiunile de la OMV, Telekom, Engie, E.On, Hidroelectrica, Romgaz, Loteria …

Înființarea Fondului Suveran de investiții va însemna că statul va ceda acțiunile pe care le deține la 28 de mari companii ceea ce va însemna o pierdere de peste un milion de euro în dividende nemâncasate doar pentru anul 2019.

Astfel, acțiunile deţinute de stat la 28 de companii vor participa la capitalul social al Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), reprezentând un aport în natură în valoare de 10,112 miliarde de lei, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanţelor Publice și citat de Agerpres.

Capitalul social total al FSDI, iniţial, este stabilit la 19,112 miliarde de lei şi este format din aport în numerar în valoare de 9 miliarde lei, provenit din venituri din privatizare, şi din aport în natură reprezentat de pachetele de acţiuni nominative în valoare 10,112 miliarde de lei, deţinute de stat la cei 28 de operatori economici.

În capitalul FSDI vor intra acţiunile deţinute de stat la următoarele companii: Engie România, Electrica, Delgaz Grid, E.ON Energie România, Chimcomplex, OMV Petrom, Telekom România Communications, Loteria Română, IAR, Oil Terminal, Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime, Romgaz, Hidroelectrica, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, Nuclearelectrica, Imprimeria Naţională, Conpet, Aeroportul Internaţional Timişoara Traian Vuia, Societatea de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă TBRCM, Administraţia Porturilor Dunării Fluviale, Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune, Cuprumin Abrud, Societatea Naţională a Sării, Romaero, Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Administraţia Canalelor Navigabile, Antibiotice şi Compania Naţională Unifarm.

În primul an, 2019, crearea FSDI va reduce veniturile bugetare cu 4,7 miliarde de lei (respectiv cu valoarea dividendelor încasate de FSDI în contul acţiunilor transferate în portofoliul Fondului). Potrivit iniţiatorilor proiectului, deficitul de venituri va fi recuperat în anii următori primului an de funcţionare prin încasarea dividendelor pe care FSDI le va plăti statului, în calitate de acţionar unic.

Cheltuielile cu taxele şi tarifele necesare înfiinţării FSDI se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor Publice, pentru anul 2019 estimându-se un impact de 600.000 lei.

Prin acest Fond se încearcă vânzarea mascată a celor mai valoroase companii aflate încă în portofoliul statului, a susținut Ponta.

”Părinţii noştri au muncit în anii 70-80 ca să construiască ceea ce a devenit azi Hidroelectrica, Transgaz , Romgaz, Nuclearelectrica, Aeroportul Otopeni , Portul Constantă, CFR etc !
Noi am muncit în 2012-2015 să le salvăm de la faliment, să le facem transparente şi profitabile şi să le obligăm să investească în dezvoltarea României!
Prin votul dat azi de către deputaţii PSD – ALDE – UDMR toate aceste companii trec de la Stat la un Fond absolut privat care va fi condus de către oamenii puşi de Liviu Dragnea şi care le va vinde către diverşi “investitori” din Israel şi Rusia!
O bătaie de joc – un furt de 10 miliarde de euro / de la români – pentru Liviu Dragnea şi gaşca lui!”, susținea Victor Ponta la momentul adaptării acestui proiect de către Parlament.

Idee a lui Dragnea și Vâlcov, proiectul de Hotărâre de guvern nu a fost semnat de Grindeanu și Tudose care au refuzat să fie părtași la această afacere.

În aceste condiții, Dragnea a forțat adoptarea unei Legi în Parlament, dar CCR a stabilit că este nevoie de o hotărâre de guvern pentru înființarea Fondului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *