Tupeu de politician! Pentru că nu e de acord cu politizarea justiției, Tăriceanu acuză Comisia de la Veneția de opinii politice!

Călin Popescu Tăriceanu a susținut duminică,într-o intervenție la România TV, că opinia preliminară publicată de Comisia de la Veneția este „extrem de subțire”, fiind de fapt o opinie politică.

„Un astfel de document, denumit «opinie preliminară», nu trebuia făcut public, pentru că el presupune că urmează să fie modificat. Nu știu care sunt procedurile prin care se ajunge la opinia preliminară, dar prima remarcă pe care vreau să o fac pe fond (este că – n.r.) acest document este un document care din punct de vedere juridic mi s-a părut extrem de subțire. Este un document politic, este o opinie politică exprimată din partea Comisiei de la Veneția. Nu e normal. Comisia de la Veneția trebuia să analizeze subiectele de ordin juridic, nu opțiunile politice”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu la RTV.

În plus, Tăriceanu susține că deciziile Curții Constituționale pe tema Legilor justiției și Codurilor penale sunt suficiente, nefiind nevoie de alte alte filtre.

„Comisia de la Veneția tratează lucrurile acestea cu o superficialitate care pe mine mă sperie. Efectiv mă sperie. În ceea ce privește opțiunile politice pe care le avem noi în domeniul politicii penale, în domeniul organizării Justiției, cred că filtrele pe care le-am avut și care au funcționat, inclusiv la Curtea Constituțională, au fost suficiente”, a mai spus Tăriceanu.

Comisia de la Veneţia formulează, în cadrul unui raport preliminar, următoarele recomandări adresate autorităţilor din România:
– „să reexamineze sistemul de numire/revocare a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor corespunzătoare din Constituţie, în perspectiva oferirii condiţiilor pentru un proces de numire/revocare neutru şi obiectiv, prin menţinerea rolului instituţiilor, precum preşedintele ţării şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile să echilibreze influenţa ministrului Justiţiei”;
– „să elimine ori să definească mai bine prevederile care le permit procurorilor de rang superior să invalideze soluţiile procurorilor pentru situaţiile de nefundamentare”;

– „să elimine restricţiile propuse asupra libertăţii de exprimare a judecătorilor şi procurorilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *