Turcan anunță că Guvernul dorește îmbunătățirea sistemelor informatice din instituțiile publice și va investi în inteligență artificială

 

Instituțiile publice din România au un nivel general scăzut de sisteme informatice. Instituții precum ANAF, Ministerul Muncii și APIA au sisteme  cenu funcționează la parametrii optimi. Din aceste motive, vicepremierul Raluca Turcan a declarat, marți, în cadrul evenimentului „Grow with Google”, că Guvernul Orban va investi în inteligența artificială.

“Înțelegem foarte bine cât avem de recuperat ca țară și nu o putem facem fără un parteneriat autentic între autorități și mediul privat. Cum va arăta viitorul la locul de muncă? Răspunsul îl avem sub ochii noștri și tot ceea ce înseamnă munca reptetitivă va ajunge în sarcina roboților (…) Suntem încă departe de interferarea roboților software în serviciile publice pentru oameni. Acest lucru mă preocupă, cum digitalizarea ajunge să fie pusă în servicul public. Avem, acum, un nivel general scăzut al sistemelor informatice al unor instituții publice precum ANAF, ministerul Mun ii, APIA, care nu funcționează la parametrii așteptați, ceea ce ne arată că sistemul informatic al administrației publice este deficitar. Și din această cauză companiile și cetățenii pierd zi de zi. (…)La nivel guvernamental, trebuie să ne concentrăm investițiile către acele proiecte care adaugă valoare publică pentru plătitorul de taxe. Nu mai putem investi în tehnologii IT gigantice costisitoare, care la final nu îndeplinesc condițiile de bază”, a explicat Turcan.

Vicepremierul Raluca Turcan a mai precizat că, în numele Partidul Național Liberal (PNL), susține trei piloni în ceea ce privește digitalizarea: securitatea cibernetică, inteligența artificială și competențele digitale.

“Digitalizarea poate să joace un rol important în dezvoltarea țării, iar unele estimări arată că ar putea aduce 42 milioane de euro la PIB-ul României (…) Avem de recuperat un decalaj serios și va fi foarte multă muncă din perspectiva intituției publice. Digitalizarea scăzută a economiei ne trage înapoi. Mai mult de o cincime din România nu a folosit niciodată internetul și mai puțin de o treime dintre români nu au competențe digitale de bază”, a spus vicepremierul, la lansarea „Google Economic Impact Report” în cadrul evenimentului „Grow with Google: Accelerarea dezvoltării Economiei Digitale în România”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *