Turcan o acuză pe Ecaterina Andronescu că distruge universitățile pentru a le putea controla Guvernul

Liderul deputaților liberali, Raluca Turcan, aduce acuzații grave ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, despre care spune că „și-a propus să modifice Metodologia de evaluare a studiilor universitare de doctorat în scop politic, inclusiv blocarea proiectului național <<România educată>>” prin propunerile înaintate de ministru de „a exclude de la evaluarea școlilor doctorale instituții externe și experți străini, precum și prin renunțarea la criteriile de calitate și de evaluare a gradului de integrare al absolvenților pe piața muncii”.

De asemenea, Turcanu susține că nu pot fi acum modificate aspecte importante din Legea Educației pentru că este an electoral.
„Nu se pot face modificări esențiale în sensul afectării criteriilor de calitate, integritate și performanță care trebuie să stea la baza fiecărei universități. Modificările groparilor educației urmăresc să slăbească rigorile de calitate pentru a putea finanța universitățile pe criterii politice. Vor să redeschidă tiparnița de diplome și să diminueze șansele universităților performante și ale absolvenților acestora de a face performanță. Este de nepermis să se finanțeze mediocritatea în locul performanței. Aceste modificări sunt făcute exclusiv în scop electoral,”explică Turcanu.

În plus, ea atrage atenția asupra faptului că în ultimii opt ani s-a omis evaluarea școlilor doctorale, în ciuda faptului că legea prevede ca acestea să fie evaluate la fiecare cinci ani.

„Astăzi, Ecaterina Andronescu propune ca evaluarea să se transforme în autoevaluare, adică nu va mai exista o evaluare externă în care să fie implicate instituții specializate sau experți internaționali. Or, prin autoevaluare nu vor ieși la iveală problemele, plagiatele și neputințele unei școli doctorale de a presta servicii de calitate pentru a crește inserția studenților pe piața muncii.

Potrivit acesteia, soluția nu este autoevaluarea, ci „controlul riguros făcut de instituții specializate”, declară Turcanu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *