Turcan spune adevărul despre ordonanțele Guvernului: OUG-urile pe fondurile europene, retrase ca să nu supere Comisia Europeană

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, joi, la digi24.ro, că din cele 25 de OUG-uri  adoptate în ultima şedinţă înainte de demiterea Guvernului, 18 au fost publicate în Monitorul Oficial şi mai sunt încă două care aşteaptă publicarea. De asemenea, Turcan a mai precizat că OUG-urile pe fonduri europene au fost retrase pentru a nu lăsa Comisiei Europene nici cea mai mică suspiciune că acestea ar avea „ceva slăbiciuni”.

„Două au fost motivele care au stat la baza deciziei premierului de a nu mai publica aceste ordonanţe în Monitorul Oficial. (…) Pe fonduri europene au fost nişte ordonanţe extrem de importante, care creau arhitectura instituţională pentru folosirea fondurilor europene în următorul exerciţiu financiar, astfel încât la 1 ianuarie 2021 să putem intra deja cu proiecte pregătite pentru a valorifica fiecare euro pus la dispoziţie de Comisia Europeană. Aceste ordonanţe au fost adoptate (…) cu rezerva însuşirii tuturor avizelor de la Comisia juridică şi de la Ministerul Justiţiei şi Ministerul Finanţelor. La avizul de la Ministerul Justiţiei existau nişte prevederi pentru aceste ordonanţe care ar fi trebuit să conducă la alte ordonanţe de urgenţă, ceea ce un guvern demis nu mai poate face şi atunci, soluţia ca să nu ajungem la un blocaj în aplicarea acestor ordonanţe de urgenţă va fi ceea ce se poate face prin hotărâre de guvern sau ordin de ministru, să mergem în continuare cu Guvernul interimar şi să intrăm în Parlament cu un proiect de lege iniţiat de către Partidul Naţional Liberal care să reglementeze toate aspectele. (…)Al doilea motiv care a stat la baza acestei decizii de a nu le publica a fost acela că s-a creat acest context negativ care dăunează foarte mult credibilităţii României în raport cu Comisia Europeană, iar Guvernul Orban a fost mult prea serios în toate negocierile pe care le-a avut cu Comisia Europeană pentru a lăsa şi cea mai mică suspiciune cum că aceste ordonanţe de urgenţă ar avea ceva slăbiciuni. În consecinţă, am transmis Comisiei Europene faptul că vom intra cu un proiect de lege pentru a nu exista nici cea mai mică suspiciune şi care să fie finalizat în dezbatere parlamentară, sper eu în procedură de urgenţă, făcând apel la responsabilitatea în faţa partenerilor externi, finanţatori, în momentul de faţă, ai României prin fondurile europene şi ce putem să facem să intrăm cu măsuri directe de execuţie prin hotărâre de guvern sau ordin de mi”, a explicat Turcan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *