Turcan susține că pentru a  nu intra în colaps sistemul de pensii este important ca stagiul minim de cotizare să rămână 15 ani

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunţă că posibilitatea de pensionare anticipată rămâne pentru lucrătorii români, cu un stagiu complet de cotizare de 35 de ani la care să se adauge opt ani, în timp ce stagiul minim de cotizare de care o persoană are nevoie pentru a beneficia de pensia minimă rămâne la 15 ani, dintre care şase ani pot fi „cumpăraţi” prin plata cotizaţiei aferente.

„În momentul de faţă avem posibilitatea pensionării anticipate dacă nu ai vârsta legală de pensionare. Dacă nu ai 65 de ani de exemplu, ca bărbat, însă ai contribuit stagiul complet de cotizare de 35 de ani plus încă opt ani te poţi pensiona anticipat fără niciun fel de penalizare şi această componentă dorim să o menţinem”, a declarat Raluca Turcan, miercuri seară, la Digi 24.

Aceasta a precizat că intenţia PSD de a reduce perioada de cotizare de la 35 la 25 de ani pentru posibilitatea pensionării anticipate ar fi condus la „un blocaj al sistemului de pensii”.

„Stagiul minim de cotizare a important să rămână 15 ani minimum pentru că în România avem 930.000 de beneficiari de pensie minimă socială de 800 de lei, care pentru a o accesa au nevoie de un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Aşadar, rămâne stagiul minim de cotizare”, a mai afirmat ministrul Muncii.

Ea a precizat că există oportunitatea de a cumpăra cel mult 6 ani de vechime pentru a accesa pensia minimă, subliniind că cei 15 ani nu trebuie lucraţi consecutiv.

„Deja sistemul dă semne de slăbiciune cruntă, întrucât deficitul la bugetul de asigurări sociale este de 16,7 miliarde, adică din bugetul de stat, din taxe şi impozite colectate de la toţi românii se transferă la bugetul de asigurări sociale 16,7 miliarde. Acest deficit ar creşte dacă noi nu am face absolut nimic”, a menţionat Turcan.

Conform ministrului, „povara financiară a pensiilor speciale nu este uriaşă”, fiind mai mică de 5 miliarde de lei anual, încă în această privinţă este o chestiune de „inechitate crasă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *