Turcia a majorat pe neaşteptate preţurile energiei. Iflaţia din Istanbul a atins în decembrie maximul ultimului deceniu

People walk in front of Sultan Ahmed Mosque, also known as Blue Mosque, at Sultanahmet square during snowfalls in Istanbul on January 8, 2017. Heavy snow blanketed Istanbul for a second day on January 8, 2017, resulting in the cancellation of hundreds of flights and more disruption for thousands of travellers. The snowfall was forecast to lessen later in the day but unusually cold temperatures, even for the time of year, well below freezing were expected throughout the week. / AFP PHOTO / YASIN AKGULYASIN AKGUL/AFP/Getty Images NYTCREDIT: Yasin Akgul/Agence France-Presse -- Getty Images

Inflaţia din Istanbul, cel mai mare oraş din Turcia, a accelerat în decembrie la cel mai ridicat nivel în cel puţin un deceniu, potrivit datelor de sâmbătă, iar guvernul preşedintelui Tayyip Erdogan a majorat brusc preţurile la energie electrică şi gaze naturale la nivel naţional pentru noul an, transmite Reuters.

Preţurile au crescut, de asemenea, la benzină, asigurări auto şi unele taxe de trecere a podurilor, adăugând mai multă tensiune într-o economie care se confruntă cu inflaţia în creştere şi o criză valutară care a fost declanşată de o serie de reduceri neconvenţionale ale ratelor dobânzii.

Autoritatea de Reglementare a Pieţei Energetice, invocând inflaţia energetică ridicată la nivel global, a anunţat că preţurile la energie electrică au fost majorate cu până la 125% pentru utilizatorii comerciali cu cerere ridicată şi cu aproximativ 50% pentru gospodăriile cu cerere scăzută, pentru 2022.

Preţurile gazelor naturale au crescut cu 25% pentru uz rezidenţial şi cu 50% pentru uz industrial în ianuarie, a declarat distribuitorul naţional BOTAS.

Creşterea preţului a fost de 15% pentru furnizorii de energie.

În Istanbul, care găzduieşte aproximativ o cincime din populaţia de 84 de milioane de locuitori ai Turciei, preţurile cu amănuntul au crescut cu 9,65% în luna decembrie, rezultând o creştere anuală de 34,18%, a anunţat Camera de Comerţ din Istanbul (ITO).

Preţurile la aparatele electrocasnice au crescut cu peste 20%, în timp ce preţurile produselor alimentare au urcatt cu aproape 15%.

Preţurile angros din oraş au avansat cu 11,96% faţă de noiembrie, rezultând o creştere anuală de 47,10%, potrivit ITO.

Datele şi ajustările vor stimula probabil rata anuală a inflaţiei generală a ţării, care a depăşit 21% în noiembrie, şi care va fi de peste 30% în decembrie, în mare parte din cauza prăbuşirii valutare.

Lira a pierdut anul trecut 44% din valoarea sa faţă de dolar, după o depreciere începută din septembrie, când banca centrală, sub presiunea lui Erdogan, a început o serie de reduceri agresive ale dobânzilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.