Turcia s-a adresat Interpol pentru arestarea starului NBA Enes Kanter pentru apartenenţă la o „organizaţie teroristă”

NEW YORK, NY - MARCH 13: Enes Kanter #00 of the New York Knicks reacts in the second quarter against the Dallas Mavericks during their game at Madison Square Garden on March 13, 2018 in New York City. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Abbie Parr/Getty Images)

Autorităţile turce au decis să se adreseze Interpol pentru arestarea jucătorului de baschet turc al echipei New York Knicks, Enes Kanter, acuzat de apartenenţă la o „organizaţie teroristă”, a informat marţi agenţia de presă Anadolu, relatează AFP.

Jucătorul de 26 de ani şi-a exprimat deseori sprijinul pentru clericul musulman Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA şi pe care Ankara îl acuză de orchestrarea tentativei eşuate de puci din 2016.

Parchetul din Istanbul a pregătit o cerere de extrădare, precum şi o solicitare către Interpol de emitere a unei „notiţe roşii” de urmărire internaţională pe numele jucătorului de baschet, şi a transmis documentele necesare autorităţilor competente de la Ankara, potrivit Anadolu.

Turcia a anulat deja în 2017 paşaportul lui Enes Kanter, un adversar declarat al preşedintelui Erdogan, şi a emis un mandat de arestare pe numele său din cauza legăturilor acestuia cu clericul Gulen.

Tatăl său, Mehmet, a fost reţinut pentru scurt timp.

Enes Kanter a declarat pe 5 ianuarie că nu va participa la o deplasare a echipei sale la Londra, pentru că se teme pentru viaţa sa cauza ostilităţii şefului statului turc.

Preşedintele federaţiei de baschet din Turcia, Hidayet Turkoglu, care este şi consilier al preşedintelui Erdogan, a descris declaraţiile lui Kanter drept o campanie de „defăimare” împotriva Turciei.

Autorităţile turce au lansat o campanie de represiune împotriva susţinătorilor lui Fethullah Gulen, care se află de peste 20 de ani în autoexil în Statele Unite. Zeci de mii de persoane au fost arestate după lovitura de stat eşuată din 2016 din Turcia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *