Turcia spune că are dovezi video şi audio că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost omorât în Consulatul Arabiei Saudite

Oficiali turci le-au spus omologilor americani că au înregistrări video şi audio care dovedesc că jurnalistul Jamal Khashoggi, colaborator al publicaţiei Washington Post, a fost ucis în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Înregistrările ar arăta că o echipă saudită de securitate l-a reţinut pe Khashoggi în Consulat, după ce a intrat în clădire pe 2 octombrie, pentru a obţine un document oficial necesar pentru căsătoria sa, şi apoi l-a omorât şi i-a dezmembrat corpul, au spus oficialii.

În mod special, înregistrarea audio ar aduce dovezi convingătoare şi şocante că echipa saudită menţionată mai sus este responsabilă de moartea jurnalistului.

„Înregistrarea audio din interiorul ambasadei expune ce s-a întâmplat cu Jamal după ce a pătruns în clădire,” a declarat o persoană ce deţine informaţii legate de înregistrare şi care a dorit să ofere aceste detalii doar sub protecţia anonimatului, menţionează Washington Post.

„Se poate auzi vocea lui şi vocile bărbaţilor care vorbeau araba,” a adăugat sursa. „Se poate auzi cum a fost interogat, torturat şi după aceea omorât.”

O a doua persoană familiară cu respectivele înregistrări spune că poate fi auzit cum Khashoggi este bătut.

Existenţa unor astfel de înregistrări ar putea explica motivul pentru care oficialii turci s-au grăbit să acuze Arabia Saudită de uciderea lui Jamal Khashoggi. Aceştia sunt destul de reţinuţi în a publica înregistrările, de teamă că ar putea divulga felul în care turcii spionează entităţi străine pe teritoriul ţării.

O sursă din serviciile secrete turce a declarat weekendul trecut pentru Reuters că o echipă de 15 cetăţeni saudiţi a sosit la 2 octombrie pe Aeroportul Atatürk din Istanbul şi s-a dus la Consulat, după care a părăsit Turcia. Cotidianul Sabah a publicat numele, anii de naştere şi fotografiile lor, care au fost făcute la ghişeele de verificare a paşapoartelor.

Potrivit Sabah, cei 15 saudiţi au stat la două hoteluri din apropierea consulatului – Wyndham şi Movenpick – şi au plecat din Turcia în patru momente diferite. Cotidianul turc nu a precizat sursa acestor informaţii.

Unul dintre suspecţi este un expert saudit în medicină legală.

Trump, între bani și acțiune

Preşedintele american Donald Trump spune că nu vede niciun motiv pentru care SUA ar opri vânzările de arme către Arabia Saudită din cauza faptului că jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a fost dat dispărut după ce a intrat în Consulatul saudit de la Istanbul, autorităţile turce acuzând Guvernul de la Riad de asasinarea jurnalistului, scrie Reuters.

Trump spune că nu vede niciun motiv de a opri vânzările de arme americane sau investiţiile saudite în SUA, în pofida acestui caz.

„Ei cheltuiesc 100 miliarde de dolari pe echipamente militare şi pentru a crea locuri de muncă pentru această ţară. Nu îmi place ideea de a opri o investiţie de 110 miliarde de dolari în Statele Unite, pentru că ştiţi ce vor face? Îşi vor lua banii şi îi vor cheltui în Rusia sau în China sau în altă parte“, a afirmat preşedintele american.

Comentariile sale au fost criticate de unii memrbi ai Senatului american, inclusiv de câţiva republicani, mulţi dintre ei semnând o scrisoare miercuri prin care forţează administraţia Trump să investigheze dispariţia lui Khashoggi şi să deschidă drumul către posibile sancţiuni asupra Arabiei Saudite.

„Dacă se va dovedi că au ucis un jurnalist, acest lucru va schimba relaţia noastră. Vor exista sancţiuni semnificative impuse la cel mai înalt nivel“, a declarat senatorul Bob Corker, preşedintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Senatului.

Trump a precizat şi că SUA sunt mai aproape de a afla ce s-a întâmplat cu Khashoggi, un contestatar important al politicilor saudite, care a fost văzut intrând în Consulatul saudit din Istanbul în 2 octombrie.

Surse din Turcia spun că Khashoggi a fost ucis în interiorul clădirii, iar corpul său a fost transportat ulterior, afirmaţii negate de Guvernul de la Riad. Turcia a acceptat o propunere a Arabiei Saudite de a forma un grup de lucru comun pentru a investiga cazul, conform purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin.

Washington Post, făcând referire la surse neidentificate, a informat că Turcia le-a transmis oficialilor americani că deţine înregistrări audio şi video care dovedesc că Khashoggi ar fi fost ucis în consulat. Nu este clar dacă oficialii americani au ascultat sau văzut înregistrările audio şi video.

Donald Trump a anunţat joi că anchetatori americani cooperează cu autorităţile din Turcia şi din Arabia Saudită în acest caz.

Pe de altă parte, ministrul britanic de Externe a avertizat joi autorităţile saudite că se expun unor „grave consecinţe“ în cazul în care se fac responsabile de dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *