Turcia testează sistemul antirachetă rusesc S-400. Reacția SUA

Turcia a testat cu succes sistemul de apărare antiaeriană S-400 achiziționate din Rusia în nordul țării – toate rachetele lansate și-au atins țintele, a declarat vineri o sursă din sfera tehnico-militară pentru RIA Novosti.
erviciul federal de cooperare tehnico-militară din Federația Rusă nu comentează aceste informații.

„Turcia a testat cu succes complexele S-400 din zona Sinop. Trei rachete lansate au lovit trei ținte”, spune sursa.

Rusia și Turcia au semnat un acord privind furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană Triumph S-400 în 2017, prețul contractului fiind de 2,5 miliarde de dolari. Aceasta a provocat o criză gravă în relațiile dintre SUA și Turcia.

Ankara intenționează să formeze cel mai fiabil și modern sistem de apărare aeriană pentru a garanta securitatea unor obiecte importante din țară, iar obiectivul a fost aproape atins.

Sistemul de rachete antiaeriene S-400 Triumph a fost conceput pentru a distruge obiecte aerodinamice și balistice (inclusiv hipersonice) și are o rază de detecție de până la 600 km, cu o rază de distrugere maximă de 400 km, – chiar înainte de atingerea graniței de utilizare a armelor aviației inamicului.

Avantajele importante ale S-400 sunt viziunea integrală a radarului, flexibilitatea și posibilitatea utilizării a patru tipuri de rachete (formarea de apărare aeriană pe mai multe niveluri). Utilizarea diferitelor tipuri de rachete poate distruge în mod eficient aeronavele de luptă, drone, rachete de croazieră, rachete tactice și balistice în toată gama disponibilă de înălțimi (de la 5 metri la 30 de kilometri) și distanțe (de la 400 la 2 kilometri). O instalație Triumph poate avea până la 72 de rachete ghidate și poate trage simultan asupra a 36 de ținte. Sistemul S-400 este capabil să integreze diferite tipuri de sisteme de apărare aeriană (S-300, Panțîr-C1, Tor-M1) și să gestioneze o rețea de sisteme de apărare antiaeriană de diferite raze de acțiune, în condiții de contramăsuri electronice și condiții climaterice.

Pentagonul şi Departamentul de Stat au criticat dur Turcia, vineri, în urma informaţiilor că armata acesteia ar fi testat sistemul mobil cu rachete sol-aer S-400 al Rusiei, acţiune care ar putea tensiona şi mai mult relaţiile Washingtonului cu Turcia, care este stat membru al NATO, transmite CNBC.

Turcia a anunţat zilele trecute că se pregăteşte să testeze sistemul S-400, lucru considerat a fi un risc pentru alianţa NATO, precum şi pentru platforma de armament cea mai costisitoare a Statelor Unite, avionul de luptă F-35 fabricat de Lockheed Martin.

În 2017, Ankara a încheiat un acord cu Moscova pentru achiziţia de sisteme S-400, în pofida avertismentelor date de SUA şi alţi aliaţi din cadrul NATO, notează CNBC.

Moscova a livrat primele patru baterii de rachete în iulie 2019. O săptămână mai târziu, Statele Unite au exclus Turcia, un partener financiar şi de producţie, din programul F-35, după ce Ankara a acceptat livrarea sistemului fabricat în Rusia.

Departamentul Apărării şi Departamentul de Stat au condamnat vineri testarea care ar fi avut loc în apele teritoriale ale Turciei din Marea Neagră, dar nu au putut confirma că lansarea a avut loc.

„Statele Unite au transmis guvernului Turciei, la cele mai înalte niveluri, că achiziţia de sisteme militare ruseşti, cum ar fi S-400, este inacceptabilă”, a scris purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, într-o declaraţie pe email.

”Statele Unite au fost clare asupra aşteptărilor noastre că sistemul S-400 nu ar trebui să fie operaţionalizat”, a adăugat ea.

O reacţie similară a venit din partea Pentagonului.

”Ne opunem achiziţionării sistemului de către Turcia şi suntem profund preocupaţi de informaţiile conform cărora Turcia îl pune în funcţiune. Nu trebuie activat. Acest lucru riscă consecinţe grave pentru relaţia noastră de securitate ”, a declarat purtătorul de cuvânt al şefului Pentagonului, Jonathan Hoffman, într-o declaraţie transmisă vineri prin email.

S-400, succesorul sistemelor de rachete S-200 şi S-300, a debutat în 2007. În comparaţie cu sistemele americane, se crede că S-400 fabricat în Rusia este capabil să angajeze o gamă mai largă de ţinte, la distanţe mai lungi şi împotriva mai multor ameninţări simultan.

În eforturi multiple de a descuraja Turcia să cumpere S-400, Departamentul de Stat a oferit în 2013 şi 2017 să vândă sistemul de rachete Patriot fabricat de Raytheon. Ankara a respins Patriot deoarece SUA au refuzat să ofere un transfer al tehnologiei de rachete a sistemului.

În 2017, preşedintele turc Recep Erdogan a intermediat un acord în valoare de 2,5 miliarde de dolari cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru S-400, în pofida avertismentelor din partea SUA că achiziţia sistemului va avea consecinţe politice şi economice.
În temeiul Legii de combatere a adversarilor Americii prin sancţiuni, pe care preşedintele Donald Trump a semnat-o în august 2017, Turcia ar putea fi lovită de sancţiuni economice pentru acceptarea sistemului de rachete de la Kremlin. Statele Unite nu au impus aceste sancţiuni Turciei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *