Turneul european al președintelui chinez. Xi Jinping, primit de Macron pe Coasta de Azur. Merkel şi Juncker se vor alătura discuţiilor

Aflat în căutare de parteneri economici în contextul replierii Americii lui Trump, preşedintele chinez Xi Jinping efectuează un turneu de amploare în Europa. În timp ce Italia şi-a anunţat dorinţa de a adera la „Noul drum al mătăsii“, Franţa îl primeşte cu fast.

Franţa a întins covorul roşu pentru Xi Jinping, care a ajuns duminică la Nisa după o vizită la Roma şi o scurtă deplasare în Monaco.

După instalarea la Hotelul Negresco, preşedintele chinez şi soţia sa au luat cina cu gazdele lor, Emmanuel şi Brigitte Macron, la vila Kerylos, din staţiunea Beaulieu-sur-Mer.

După tradiţionala şedinţă foto, cei doi lideri au făcut turul acestei vile construite la începutul secolului trecut pe un promontoriu şi au admirat apusul.

Emmanuel Macron i-a oferit oaspetelui său una dintre primele traduceri în franceză a textelor lui Confucius, un filosof chinez din Antichitate cu o influenţă puternică şi în prezent.

„Foarte bucuros să-i primesc pe preşedintele Xi Jinping şi soţia sa în Franţa. Această vizită va consolida parteneriatul nostru strategic şi afirmă rolul Franţei, Europei şi al Chinei în favoarea unui multilateralism forte“, a dat asigurări preşedintele francez pe Twitter.

Mizele comerciale ale vizitei liderului chinez sunt considerabile, notează BFM TV.

Xi Jinping a reuşit să alieze Italia la „Noul drum al mătăsii“, un ambiţios program economic care produce îngrijorări în Europa.

Acest program este dezvoltat pe fondul unei politici de repliere pe plan economic a Statelor Unite implementate după venirea la putere a lui Donald Trump sub sloganul „America înainte de toate“.

Un summit China-UE va avea loc pe 9 aprilie, în contextul unor dispute legate de Huawei şi implicarea acestui gigant de telecomunicaţii în aplicarea tehnologiei 5G.

Presat de Washington să renunţe la Huawei, Bruxellesul a anunţat de curând că nu va da curs acestei solicitări.

Preşedintele francez, care încearcă să unifice abordarea europeană faţă de China, deopotrivă rival şi partener, a asociat Germania şi Uniunea Europeană vizitei preşedintelui Xi în Franţa.

În contextul în care Europa este în plin proces de chestionare a ambiţiilor diplomatice şi comerciale ale Chinei, lui Xi şi Macron li se vor alătura marţi la Paris cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru unul din momentele cheie ale acestei vizite.

În Italia, precedenta sa oprire înainte de vizita în Franţa, Xi a promis un ‘Nou drum al mătăsii’ în dublu sens, pentru a încerca să dezamorseze îngrijorările de la Bruxelles şi Washington legate de planurile sale economice.

Anunţul participării Italiei la acest proiect faraonic de infrastructură maritimă şi terestră – printr-un protocol de acord ‘fără caracter obligatoriu’, potrivit premierului italian Giuseppe Conte – a fost primit cu răceală de unii parteneri europeni. Macron a criticat poziţia de cavaler singuratic a Italiei, iar lui i s-au alăturat şi oficiali germani, în special ministrul german de externe Heiko Hass sau comisarul european pentru buget, Günther Oettinger.

Vizita liderului chinez în Franţa va fi cu siguranţă marcată de anunţuri privind contracte comerciale, în paralel „cu schimburi de păreri aprofundate asupra relaţiilor sino-franceze, relaţiilor sino-europene, precum şi asupra chestiunilor internaţionale şi regionale de interes comun”, potrivit unei surse oficiale chineze. Vizita se înscrie în cadrul celei de-a 55-a aniversări a relaţiilor bilaterale între cele două ţări.

Însă vizita va fi însoţită şi de manifestaţii ale unor opozanţi. Încă de duminică o mie de manifestanţi care susţin cauza tibetană s-au adunat în Piaţa Trocadero, iar pentru luni sunt anunţate proteste la Paris de către organizaţii de apărare a drepturilor omului.

Înainte de întâlnirea cu preşedintele francez, Xi s-a deplasat duminică în Monaco, unde a participat la un dineu şi a petrecut două ore şi jumătate pentru întrevederi bilaterale în domeniul economic. Această întâlnire constituie un succes diplomatic istoric pentru suveranul Albert al II-lea de Monaco: în afară de Franţa, Monaco şi cei 38.000 de locuitori ai său nu au primit niciodată liderul unei mari puteri, membră a Consiliului de Securitate al ONU.

În afară de interesele în turism de lux şi cazinouri, Monaco va fi în 2019 primul teritoriu străin de testare pentru reţeaua 5G a Huawei, gigantul chinez de telecomunicaţii faţă de care Washingtonul are temeri că ar putea fi folosit de Beijing pentru a spiona comunicaţiile Occidentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *