Ucraina. Alegerile din martie, cruciale pentru continuarea pe drumul spre Vest. Ce spun sondajele

Ucraina basculează către Vest, iar alegerile prezidenţiale ucrainene vor fi în martie 2019 vor fi cruciale pentru ca țara să rămână pe acest drum. Conform sondajelor, Iulia Timoşenko, fost premier şi adversară înverşunată a fostului preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici, este favorită (deşi mai sunt șapte luni până la alegeri şi sondajele efectuate în Ucraina nu sunt cele mai de încredere).

Fostul premier al Ucrainei, liderul partidului „Batikivşcina”, Iulia Timoşenko, ar fi putut obţine 17,8% din voturi şi ar fi devenit lider în preferinţele alegătorilor, dacă în luna august s-ar fi desfăşurat alegeri prezidenţiale în Ucraina, arată rezultatele unui sondaj de opinie desfăşurat de Fundaţia pentru Iniţiative Democratice Ilka Kučeriva în colaborare cu serviciul sociologic al Centrului Razumkov.

„Dintre candidaţii la funcţia de preşedinte al Ucrainei, cel mai tare a crescut ratingul Iuliei Timoşenko, de la 13,3% în luna mai până la 17,8% în luna august” – rezultă din rezultatele sondajului.

Pe poziţia a doua, conform sondajului, s-ar fi aflat fostul ministru ucrainean al Apărării, liderul partidului „Poziţia Civică”, Anatoli Griţenko, cu 8,4%, iar pe locul al treilea s-ar fi situat actualul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, cu 7,9%. Dintre candidaţi, subliniază sociologii, doar Timoşenko şi Poroşenko ar fi avut sprijin în aproape toate regiunile ţării, cu excepţia estului Ucrainei în cazul actualului preşedinte.

Dintre partidele politice, în cazul desfăşurării alegerilor parlamentare, cele mai multe voturi le-ar fi obţinut „Batkivşcina” (18,5%), „Poziţia Civică” (9,4%), „Pentru Viaţă” (8,7%), Blocul lui Petro Poroşenko „Solidaritatea” (7,7%) şi „Blocul de Opoziţie” (7,1). Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 16-22 august în toate regiunile Ucrainei, fără teritoriile necontrolate de Guvernul ucrainean din regiunea Donbas, pe un esantion de 2.019 persoane cu vârsta de peste 18 ani.

Dar indiferent cine va ieşi învingător, Rusia nu poate permite ca un candidat puternic pro-occidental să preia puterea la Kiev. Dacă se întâmplă ceva de acest fel, Rusia se va confrunta cu o alegere dificilă şi, judecând după dispunerea forţelor ruse pe teren la ora actuală, Rusia se pregăteşte pentru evoluţii neprevăzute.

Dacă va fi ales un candidat acceptabil pentru Rusia, Moscova va continua să încerce să câştige timp. Într-un asemenea scenariu, Rusia va repara treptat pagubele create în anul 2014, când a oferit bani, susţinere politică sau chiar resurse vocilor pro-ruse din Ucraina, care au în continuare o pondere semnificativă în această ţară.

Dar chiar şi o victorie a unui candidat pro-occidental poate fi tolerabilă pentru Moscova atât timp cât Ucraina menţine o relaţie pragmatică cu Rusia şi nu devine vădit ostilă faţă de Moscova şi faţă de interesele acesteia.

Ministrul de externe de la Kiev, Pavlo Klimkin, susține că președintele rus, Vladimir Putin, își propune să tensioneze situația din Ucraina, să fragilizeze ţara şi să facă în aşa fel încât statul ucrainean să dispară.

„Tot ceea ce face Rusia vizează divizarea intenţionată a Ucrainei. Nu este o răzbunare sau o tentativă de a schimba echilibrul politic, ci o încercare de a se asigura că noi nu mai existăm” – a explicat şeful diplomaţiei ucrainene.

Totodată, Pavlo Klimkin a subliniat că o cale pro rusă a Ucrainei nu mai este posibilă. Anterior, ministrul a declarat că planifică o revizuire radicală a întregului cadru juridic existent între Ucraina şi Federaţia Rusă.

Potrivit lui Klimkin, demersurile în acest sens ar fi similare celor întreprinse de Ucraina în cadrul Comunităţii Statelor Independente, pregătind o analiză a tuturor documentelor.

„Același lucru trebuie făcut şi cu Rusia. Ştim că nu putem realiza această chestiune imediat, dar o vom face, pentru că nu putem rămâne în cadrul juridic existent în realitate anterioară” – a explicat Pavlo Klimkin.

Într-o altă declaraţie, ministrul ucrainean de externe a precizat că MAE de la Kiev a pregătit deja pachetul de documente necesare pentru denunțarea Tratatului de prietenie, cooperare și parteneriat cu Federația Rusă, încheiat în anul 1997, după ce preşedintele Petro Poroșenko a anunțat că Ucraina denunţă Tratatul de prietenie cu Rusia, calificând documentul respectiv drept „un anacronism”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *