Ucraina. Cum arată sondajele cu o zi înainte de alegerile prezidențiale

Sâmbătă este zi de reflecţie în Ucraina, înaintea alegerilor prezidenţiale de duminică, fiind interzis orice tip de reuniune, discurs sau publicitate specifice campaniei electorale, scrie agenţia RBC, preluată de radio chisinau.

Alegerile prezidenţiale din Ucraina vor avea loc pe 31 martie, secțiile de votare urmând să fie deschise între orele 8:00-20:00.

Sunt aşteptaţi la urne toţi cetăţenii ucraineni care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv refugiaţii din Donbas și din Crimeea.

Pentru a putea vota, persoanele cu domiciliul în peninsula anexată de Rusia sau în teritoriile ocupate din Donbas ar fi trebuit să se înscrie în Registrul de stat al alegătorilor din Ucraina până pe data de 25 martie.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Kiev, în Ucraina sunt 35.560.427 de cetăţeni cu drept de vot, însă acest lucru nu înseamnă că numărul celor care se vor prezenta la urne va fi atât de mare. În plus, numărul alegătorilor ucraineni aflaţi în evidenţa misiunilor diplomatice din afara ţării este de 410.000.

Duminică, ucrainenii vor alege între 39 de candidați la preşedinţie, deşi Comisia Electorală Centrală a înregistrat inițial 44 de candidați, însă cinci dintre aceștia s-au retras din cursa electorală.

Potrivit celor mai recente sondaje, favoriţii electoratului la alegerile prezidenţiale ucrainene sunt comediantul Volodimir Zelenski, actualul preşedinte, Petro Poroşenko şi fostul premier Iulia Timoşenko. Rezultatele unei recente cercetări sociologice realizate de Fundația pentru Inițiative Democratice şi Institutul Internațional de Sociologie din Kiev arată că 28,5% dintre cetăţenii ucraineni l-ar vota pe Zelenski pentru funcţia de preşedinte al ţării, în timp ce Poroşenko este susţinut de 18,8% din electorat, iar Timoşenko de 13,3% din alegători. Cei trei sunt urmaţi de pro-rusul Iuri Boiko (11,5%), fostul ministru al aprării Anatoli Hriţenko (8,6%), liderul radicalilor ucraineni, Oleg Liaşko (5,4%), fostul şef al Serviciului de Securitate Igor Smeşko (4,5%), pro-rusul Oleksandr Vilkul (4,1%) şi naţionalistul Ruslan Koşulinski (1,8%).

Comediantul Volodimir Zelenski este susţinut cel mai mult de electoratul din sudul Ucrainei (26%), dar și în alte regiuni există mulţi cetăţeni dispuşi să îl voteze (Est – 19%, Centru – 18%, Vest – 16%). Poroșenko ar fi votat în special de alegătorii din vest (17%) și centru (15%), mai puțin în sud (10%) și foarte puțin în est (5%). Timoșenko este susţinută aproape la fel în vest (11%), sud (10%) și centru (9%) și semnificativ mai puțin în est (3%).

Zelenski este favoritul alegătorilor tineri, 45% dintre ucrainenii care au sub 30 de ani fiind dispuşi să îl voteze. Acest sprijin în cazul lui Zelenski scade treptat: 26% dintre alegătorii cu vârste cuprinse între 30 şi 44 ani, 12% dintre cei care au între 45 şi 59 ani și 6% dintre cei a căror vârstă este de peste 60 de ani.

Poroșenko, dimpotrivă, este mai puțin susținut de tinerii sub vârsta de 30 de ani (7%), în timp ce în cazul celorlalte categorii de vârstă sprijinul se situează la 13-15%.

În ceea ce priveşte situaţia Iuliei Timoșenko, sondajul arată că aceasta este susţinută de doar 3% dintre tinerii care au sub de 30 de ani, marea parte a ucrainenilor dispuşi să o voteze având peste 45 de ani (12%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *