Ucraina denunță dezinformările Rusiei. Moscova acuză Kievul că pregătește atacuri în Donbas

Moscova anunță că autoritățile de la Kiev pregătesc ample operațiuni de asalt în Donbas. Declarații în acest sens au fost făcute de reprezentantul Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit Zaharovei, Kievul intenționează să atace pozițiile separatiștilor din apropierea graniței cu Rusia pentru a prelua controlul asupra frontierei, notează Kommersant.ru.

„Din informațiile pe care le avem, în zilele următoare Kievul intenționează să pună la cale provocări pe linia frontului pentru a folosi starea de război pe direcția Donețkului și Luganskului”, a spus Maria Zaharorva.

Oficialul rus a mai menționat că o „provocare” este necesară președintelui Petro Poroșenko în sens electoral. Rușii susțin că provocări ar putea avea loc și în adresa Crimeii.

Anterior experții militari au spus că Rusia pregătește provocări cu arme chimice în Donbas. Astfel, propaganda de la Moscova a început pregătirea opiniei publice în acest sens, Moscova urmând să dea vina pe autoritățile de la Kiev.

Pe de altă parte, Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) anunță că a zădărnicit organizarea unor provocări în timpul Soborului de unificare a Bisericii Ortodoxe din Ucraina progrmat pentru 15 decembrie la Kiev.

Anunțul a fost făcut de către șeful-adjunct al SBU Victor Kononenko, în cadrul unui briefing de presă, notează rbc.ua. Oficialul SBU a declarat că acțiuni provocatoarea erau planificate în Kiev și în alte orașe din Ucraina.

„SBU a documentat intenții de a organiza provocări în Kiev și în alte orașe ale țării în ajunul și în timpul Soborului de unificare a Bisericii Ortodoxe ucrainene”, a declarat Kononenko.

Oficialul a mai adăugat că deocamdată nu a fost reținut nimeni, dar urmează să fie audiat mitropolitul Pavel, starețul Mănăstirii Kiev Pechersk Lavra.

Amintim că la 15 decembrie la Kiev va avea loc Soborul de unificare a Bisericii Ortodoxe Autocefale ucrainene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *