Ucraina denunță Tratatul de prietenie și cooperare cu Rusia și își închide reprezentanțele din CSI
Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Pavlo Klimkin, a declarat că, până la sfârșitul lunii septembrie, Ucraina va notifica Federația Rusă cu privire la încetarea Tratatului de prietenie, cooperare și parteneriat. Potrivit ministrului, Kievul va face acest demers după ce președintele Petro Poroșenko a cerut ca, până la 30 septembrie 2018, partea ucraineană să anunţe Moscova că reziliază Tratatul bilateral de prietenie.
Dacă Ucraina nu notifică partea rusă cu privire la suspendarea documentului, la 1 aprilie 2019, acesta se va prelungi automat cu încă zece ani. „Ne-am confruntat cu unele probleme juridice, dar, în ansamblu, este destul de clar că nu poate exista niciun acord de prietenie și cooperare cu Rusia” – a precizat Pavlo Klimkin.
„Tratatul de prietenie” dintre Federația Rusă și Ucraina nu mai are nici o însemnătate. Declarația a fost făcută de președintele Comitetului pentru CSI din Duma de Stat de la Moscova, Leonid Kalașnikov, după ce președintele Ucrainei, Petro Poroșenko a cerut Ministerului de Externe de la Kiev să pregătească pachetul de documente necesar denunțării Tratatului de prietenie și cooperare cu Rusia.
„Denunțarea acestui Tratat nu va avea nici o urmare, dimpotrivă, din punct de vedere moral, Rusia nu va mai fi obligată să-și îndeplinească unele obligații care sunt prevăzute în acest document”, a subliniat Kalașnikov, citat de piblicația rusă „Izvestia“.
Deputații Dumei de Stat spun că pentru denunțarea acestui tratat este necesar ca una dintre părți să-l anunțe că iese din el până la finele lunii octombrie pentru ca acest document să nu-și prelungească valabilitatea.
Președintele Comitetului pentru relații externe din Consiliul Federației (camera superioară a Parlamentului rus), Serghei Țekov, a spus că denunțarea Tratatului de prietenie va avea efect negativ asupra Ucrainei, nicidecum asupra Rusiei.
Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko a cerut Ministerului de Externe de la Kiev să pregătească pachetul de documente necesar denunțării Tratatului de prietenie și cooperare cu Rusia.
Petro Poroșenko a menționat că Ucraina a făcut acest pas „înarmată și protejată“ din punct de vedere juridic. Liderul de la Kiev a subliniat că acest document (Tratatul de prietenie și cooperare) a devenit anacronic din cauza comportamentului Rusiei față de Ucraina, notează rbc.ru.
Tratatul de prietenie și cooperare între Rusia și Ucraina a fost semnat în 1997 de foștii președinți Boris Elțin și Leonid Kucima. Documentul a fost ratificat în luna ianuarie a anului 1998 de către Rada Supremă de la Kiev, iar în luna februarie de către Duma de Stat a Federației Ruse.
Documentul stabileşte principiile parteneriatului strategic, recunoașterii inviolabilităţii frontierelor existente și respectării integrității teritoriale.
Relațiile dintre Moscova și Kiev s-au înrăutățit după ce Rusia a anexat în luna martie 2014 Peninsula Crimeea, iar câteva luni mai târziu a declanșat conflictul în Donbas susținând separatiștii din regiunile Donețk și Lugansk.
În plus, Ucraina și-a închis toate reprezentanțle din țările membre în Comunitatea Statelor Independente, CSI, din care fac parte mai multe foste republici sovietice. Secretarul general al CSI Serghei Lebedev a spus în 28 august că birourile ucrainene au fost închise în cursul acestei luni, și că legăturile dintre CSI și Kiev vor fi menținute prin ambasada ucraineană de la Minsk, republica Belarus.
Această mișcare a Ucrainei vine după președintele ucrainean Petro Poroșenko a semnat anul acesta un decret de rechemare a tuturor trimișilor Ucrainei în organismele CSI și a anunțat că intenționează retragerea țări sale din această organizație pentru că CSI nu a denunțat agresiunea Rusiei în Ucraina.
La parada de săptămâna trecută, dedicată Zilei Independenței, președintele Petro Poroșenko declara că Ucraina rupe ultimele legături cu trecutul sovietic.