Ucraina dezvăluie cine a trimis pachetele suspecte către ambasade: ”Toate scrisorile au avut același expeditor”

Ucraina a anunțat miercuri că plicurile suspecte primite de ambasadele sale, inclusiv cea din București, în ultima săptămână aveau toate ca expeditor adresa unui dealer de automobile Tesla din Germania.

„În cursul ultimelor două zile, colete suspecte au sosit la ambasadele din Italia, Polonia, Portugalia, România şi Danemarca, precum şi la consulatul din Gdansk”, în Polonia, ridicând numărul lor la „31 în 15 ţări”, a scris pe Twitter ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.

„Toate scrisorile au aceeaşi adresă de expediţie: dealerul de automobile Tesla din oraşul german Sindelfingen”, de lângă Stuttgart, a precizat Kuleba, dând pentru prima oară detalii despre ancheta deschisă în acest caz.

„Trimiterea a fost făcută din oficii poştale care nu erau echipate cu sisteme de supraveghere video”, a menţionat șeful diplomației ucrainene.
Dmitro Kuleba a atras atenţia asupra „nivelului de profesionalism” al „criminalilor”, care au luat „măsuri pentru a nu lăsa urme ADN pe pachete”.

„Ameninţările împotriva diplomaţilor noştri continuă să curgă”, a adăugat el, la exact o săptămână după ce o scrisoare-capcană care ar fi explodat a rănit uşor un angajat al Ambasadei Ucrainei în Spania.

Ucraina a dispus atunci întărirea securităţii la toate ambasadele sale, iar după două zile a acuzat o „campanie planificată de teroare” din partea Moscovei.

În aceeaşi zi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a anunţat că unele reprezentanţe diplomatice din Europa au primit plicuri „însângerate” în care se aflau „ochi de animale”, transmite Agerpres, care citează agențiile de presă AFP și Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *