Ucraina îşi alege astăzi preşedintele. Cine sunt favoriții

Ucrainenii își votează, astăzi, președintele. La aceste alegeri s-a înscris un număr record de candidaţi, în istoria Ucrainei – 39. Toate secţiile de vot s-au deschis la ora 8:00.

Iniţial s-au înregistrat 44 de candidaţi, însă 5 s-au retras din cursă în ultima săptămână dinainte de alegeri.În total au fost deschise 29.888 de secţii de votare pe tot teritoriul ţării, cu excepţia Crimeei anexate şi a teritoriilor ocupate din regiunile Doneţk şi Lugansk. Pentru aceste alegeri s-au tipărit peste 30,4 milioane de buletine de vot.De altfel, au fost constituite 101 secţii de votare în străinătate.

Cele mai multe dintre ele au fost deschise în Germania – 5 la număr, câte 4 în SUA, Polonia, Italia, câte 3 în Canada, Spania şi Turcia.De menţionat că cetăţenii Ucrainei nu vor putea vota pe teritoriul Federaţiei Ruse, toate cele 5 secţii de vot create în 2012 fiind eliminate.Potrivit legii, alegerile prezidenţiale din Ucraina se desfăşoară în două runde. Dacă în prima rundă din 31 martie unul dintre candidaţi primeşte mai mult de 50% din voturile exprimate, el este declarat câştigător. În caz contrar, se un al doilea tur, în care participă doi candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi în prima rundă. A doua rund ar trebui să aibă loc, dacă este necesar, pe 21 aprilie.

Favorit în sondaje este un comediant care joacă rolul unui președinte fictiv într-o populară emisiune TV, transmite Reuters.
Vladimir Zelenski, 41 de ani, opțiunea votanților sătui de corupția adânc înrădăcinată în țară, apare ca favorit în sondaje într-o cursă în trei în care mai luptă actualul șef al statului Petro Poroșenko și fostul premier Iulia Timoșenko.

Potrivit unui sondajul realizat de KIIS, ultima cercetare înainte de primul tur al scrutinului de duminică, arată că Zelenski conduce cu 20,9%, urmat la distanță de patru procente de președintele în exercițiu, Petro Poroșenko, cu 13,7% și liderul opoziției, fostul premier Iulia Timoșenko cu 9,7%.

Neaşteptată, ascensiunea fulminantă a lui Zelenski se înscrie într-o tendinţă mondială anti-elite care se resimte din plin în Ucraina, unde ultimii cinci ani au fost marcaţi de o pierdere teritorială, război, numeroase scandaluri de corupţie şi dificultăţi economice, comentează AFP.

Există numeroase întrebări în ceea ce priveşte capacitatea acestui actor fără experienţă politică de a conduce o ţară de peste 42 de milioane de locuitori prinsă între Rusia şi UE. Singura sa experienţă legată de putere se rezumă la un rol într-un serial popular de televiziune, „Slujitorul poporului“, în care dintr-un profesor de istorie frustrat de situaţia din ţară devine peste noapte preşedinte şi se ia la luptă cu corupţii.

O victorie a lui Volodimir Zelenski, în vârstă de 41 de ani, ar constitui „o provocare enormă pentru ţară“, avertizează Mikola Davidiuk, analist la centrul „Politika“ din Kiev.

Majoritatea simpatizanţilor actorului sunt tineri, care nu prea se înghesuie la urne. Prin urmare, scorul său electoral ar putea fi mai mic decât intenţiile de vot, afirmă analiştii, potrivit AFP.

Sosirea la putere a prooccidentalilor la Kiev în februarie 2014 pe fondul mişcării proeuropene Maidan, reprimată în sânge, a fost urmată de anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia.

La puţin timp după realizarea acestui rapt teritorial, condamnat puternic în Occident, Ucraina a devenit victima unui război între forţele proguvernamentale şi separatiştii proruşi din regiunile Doneţk şi Lugansk, un război soldat cu circa 13.000 de morţi până acum şi neîncheiat.

Cei trei candidaţi văzuţi drept favoriţi dau asigurări că militează pentru apropierea ţării lor de Occident, nu spre Rusia, arătată cu degetul pentru susţinerea separatiştilor din est.

„Nu ne vom întoarce niciodată în URSS, nici în Imperiul Rus“, a spus joi seară Petro Poroşenko, în vârstă de 53 de ani, la finalul ultimului miting de campanie, susţinut la Liov, un bastion naţionalist.

„Independenţa Ucrainei va fi garantată prin aderarea noastră la Uniunea Europeană şi la NATO, precum şi de armata ucraineană“, a continuat şeful statului, dând asigurări că „nu are nicio îndoială“ în privinţa victoriei sale în alegerile prezidenţiale.

El a avertizat faţă de promisiunile „populiste“ ale Iuliei Timoşenko, numind-o „Doamna Crizei“ şi văzând în ea principalul rival de duminică.

Iulia Timoşenko, în vârstă de 58 de ani, le promite ucrainenilor să readucă „pacea şi teritoriile ocupate“, precum şi preţuri mai mici la gaze.

Favoritul sondajelor nu a dus o campanie tradiţională, exprimându-se în mare parte prin filmuleţe distribuite pe reţelele de socializare şi continuând să joace în spectacole ale trupei umoristice „Kvartal 95“.

Cei care îl susţin văd în el o gură de aer proaspăt şi o şansă de schimbare în bine, în timp ce detractorii îl acuză că este o marionetă a oligarhului Igor Kolomoiski.

Dacă Zelenski neagă orice legătură de natură politică cu acest om de afaceri, postul de televiziune al acestuia din urmă, 1+1, îl prezintă în mod favorabil.

Sâmbătă, când orice fel de campanie este interzisă în Ucraina, 1+1 va transmite aproape şapte ore de spectacole cu Volodimir Zelenski şi un documentar despre Ronald Reagan, actorul ajuns la conducerea Statelor Unite, a cărui voce este dublată de comediantul ucrainean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *