Ucraina îşi îndeamnă aliaţii să acţioneze repede pentru a descuraja Rusia de la o invazie

Ucraina şi-a îndemnat luni aliaţii să acţioneze repede pentru a descuraja Rusia de la orice invazie, estimând că o ofensivă a Moscovei ar putea fi declanşată „cât ai clipi”, într-un moment în care mişcările de trupe ruse îngrijorează Occidentul, informează AFP.

„Ar fi mai bine să se acţioneze acum, nu mai târziu” pentru „a reţine Rusia”, a declarat şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, în timpul unei conferinţe de presă online.

Potrivit lui Kuleba, Rusia a comasat circa 115.000 de militari lângă Ucraina, precum şi în Crimeea, peninsula anexată de Moscova de la Ucraina în 2014, şi în teritoriile aflate sub controlul separatiştilor în estul Ucrainei.

„Ceea ce noi vedem este foarte serios. Rusia a desfăşurat o amplă forţă militară lângă frontiera ucraineană. Aceasta include tancuri, sisteme de artilerie, sisteme de război electronic, forţe aeriene şi navale”, a enumerat el. În acest context, o eventuală ofensivă rusă poate fi lansată „literalmente cât ai clipi”, a estimat ministrul ucrainean.

În caz de atac, Ucraina „va riposta”, a atenţionat totodată Kuleba. „Suntem hotărâţi să ne apărăm pământul. Ţara noastră a devenit mult mai rezistentă şi armata noastră este incomparabil mai puternică decât era în 2014”, a afirmat el, notează AFP, preluată de agerpres.ro.

În ultimele săptămâni, SUA, NATO şi UE au continuat să-şi exprime îngrijorarea în legătură cu deplasările de trupe ruse în jurul Ucrainei şi cu o eventuală invazie rusă.

La rândul său, Rusia a negat orice intenţie în acest sens şi a acuzat Ucraina şi pe aliaţii săi occidentali că îşi înmulţesc „provocările”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *