Ucraina oferă Rusiei un discount de 50% aplicat tarifului de tranzit al gazelor naturale către Europa, pentru livrări suplimentare

Ucraina a oferit grupului rus Gazprom un discount de 50% aplicat tarifului de tranzit pentru livrări suplimentare de gaze naturale către Europa, a declarat vineri un purtător de cuvînt al preşedintelui ucrainean, transmite Reuters.

”Ucraina oferă acest lucru Gazprom şi traderilor europeni de gaze”, a spus Serghei Nikiforov.

Oleksi Danilov, secretar al consiliului pentru apărare şi securitate al Ucrainei, a declarat vineri, într-un briefing de presă, că Kievul este pregătit să suplimenteze tranzitul anual de gaze către Europa cu 55 de miliarde de metri cubi, de la nivelul actual de 40 de miliarde de metri cubi prevăzut în acordul actual pe 5 ani cu Gazprom. Acesta nu a prezentat alte informaţii.

Danilov nu a clarificat la momentul respectiv cum poate mări Ucraina livrările de gaze şi de unde vor proveni acestea, dar a spus că i s-a cerut guvernului să pregătească o ofertă ţărilor europene.

Kievul s-a opus cu fermitate proiectului gazoductului rus Nord Stream 2, care ocoleşte Ucraina.

Astăzi avem un contract cu Rusia pentru 40 de miliarde de metri cubi de gaze, dar astăzi putem suplimenta oferta către prietenii noştri europeni cu 55 de miliarde de metri cubi. Această decizie a fost luată astăzi”, a spus Danilov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *