UE a introdus sancţiuni împotriva ruşilor implicaţi în sechestrarea marinarilor ucraineni în Marea Azov
Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva a opt ruși implicaţi în incidentul care a avut loc în noiembrie 2018 în strâmtoarea Kerci, când trei nave militare ucrainene au fost atacate şi, ulterior, capturate de forţele ruse.
Printre cei sancţionaţi se numără Serghei Stankevici, șeful polițiștilor de frontieră din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) în Crimeea și în Sevastopol și comandantul trupelor din Districtul Militar Sud al Rusiei, Aleksandr Dvornikov. Statele Unite, de asemenea, intenționează să impună sancțiuni împotriva Rusiei din cauza incidentului din Marea Azov.
Măsurile restrictive ar urma să vizeze cel puțin 24 de ofițeri ruși și întregul sector al construcțiilor navale din Federația Rusă. Amintim că, la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, Paza de Coastă a Rusiei a aplicat forța pentru a împiedica trecerea a trei nave militare ucrainene prin strâmtoarea Kerci în Marea Azov. Navele au fost sechestrate de forţele ruse, iar cei 24 de marinari ucraineni aflaţi la bord, de asemenea, au fost reţinuţi şi, ulterior, plasaţi în arest.
Marinarii ucraineni capturați de militarii ruși în strâmtoarea Kerci ar trebui considerați prizonieri de război, se arata în raportul Oficiului Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR).
„OHCHR observă că, în conformitate cu normele dreptului umanitar internațional (articolul 4 (A) (1) și 4 (A) (4) din a treia Convenție de la Geneva și articolele 43 și 44 din Protocolul adițional I), cei 24 de membri ai echipajului reținuti pot fi considerați prizonieri de război, aflați sub apărarea celei de-a treia Convenții de la Geneva. În orice caz, cei 24 ar trebui să beneficieze de statutul de prizonieri de război până când o instanța competentă nu hotărăște altfel. OHCHR reamintește că prizonierii de război ar trebui tratați uman, protejați de acte de violență sau de intimidare; si sa li se acorde asistența medicală necesară..”, se spune în document.
Documentul a fost publicat săptămâna aceasta și prezintă situația drepturilor omului în Ucraina din 16 noiembrie 2018 până în 15 februarie 2019.
Astfel, OHCHR a devenit prima organizație internațională care a recunoscut statutul de prizonieri de razboi ai marinarilor capturați de armata rusă.