UE denunţă interzicerea ”unilaterală” a călătoriilor din Europa impusă de Trump

Uniunea Eurpeană a denunţat joi interzicerea călătoriilor impusă de către preşedintele american Donald Trump drept o decizie ”unilaterală”, adoptată ”fără consultări”, relatează The Associated Press.

Preşedinţii Consiliului European Charles Michel şi Comisiei Euroene (CE) Ursula von der Leyen subliniază că pandemia noului coronavirus este o ”criză globală, nelimitată la vreun continent, şi necesită mai degrabă cooperare decât acţiuni unilaterale”.

”Uniunea Europeană dezaprobă faptul că decizia americană de a consolida interdicţii de călătorie a fost luată unilateral şi fără consultări”, denunţă ei.

Având în vedere plasarea în carantină a Italiei şi alte măsuri, von der Leyen şi Michel resping totodată acuzaţia lui Trump, potrivit căreia UE nu a făcut suficient în lupta împotriva bolii.

”Uniunea Europeană ia măsuri energice în vederea limitării răspândirii virusului”, subliniază ei.

UE evaluază joi decizia lui Trump de a restricţiona călătoriile din Europa în Statele Unite, în contextul unor îngrijorări puternice cu privire la impactul economic al acestei măsuri asupra pieţelor, afectate deja puternic de pandemie.

”Vom evalua situaţia azi (joi). Perturbările economice trebuie să fie evitate”, a anunţat joi pe Twitter Michel.

”Europa ia toate măsurile necesare în vederea opririi răspândirii viruslui COVID-19”, sublinia el.

Trump a anunţat interzicerea tuturor venirilor din Europa, însă oficiali de la Departamentul Securităţii Interne au precizat ulterior că noile restricţii nu vizează ţările care nu fac parte din zona de liberă circulaţie fără paşaport, pe o perioadă de 14 zile – înainte de a sosi în Statele Unite.

Din zona Schengen fac parte 26 de state – inclusiv state membre UE ca Franţa, Italia, Germania, Grecia, Austria şi Belgia, unde se află sediile instituţiilor europene, dar şi state care nu fac parte din UE precum Elveţia, Norvegia şi Islanda.

Restricţiile anunţate de Trump nu se aplică Regatului Unit, unde numărul cazurilor confirmate a depăşit 460, şi Irlanda, care nu face parte din Schengen, notează AP, citată de news.ro.

Potrivit ultimelor date de la Centrul European pentru Preveţia şi Controlul Bolilor, peste 17.000 de cazuri de covid-19 au fost confirmate în Europa, iar peste 700 de persoane au murit pe continent.

Majorităţii oamenilor, noul coronavirus le provoacă simptome uşoare sau moderate, precum febră şi tuse.

Unor persoane – mai ales adulţi în vârstă şi persoane cu probleme cronice de sănătate – acesta le poate provoca o îmbolnăvire gravă, inclusiv pneumonie.

Însă vasta majoritate a bolnavilor se vindecă de noul virus.

Potrivit Organizaiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), persoanele care prezintă simprome uşoare se vindecă în aproximativ două săptămâni, iar cele bolnave mai grav pot avea nevoie de până la şase săptămâni pentru a se vindeca.

În contextul în care virusul este prezent în toate cele 27 de state membre UE, conducerea Uniunii s-a angajat să fie unită în lupta împotriva bolii şi să adopte o abordare comună în reacţia faţă de poziţia lui Trump.

Până și Londra critică decizia lui Trump

Ministrul britanic de finanţe Rishi Sunak a criticat joi decizia preşedintelui american Donald Trump de a suspenda intrarea europenilor în SUA ca măsură de a lupta împotriva noului coronavirus, afirmând că eficienţa acestei măsuri, care nu vizează Marea Britanie, „nu a fost dovedită”, potrivit AFP.

„Nu cred că asta e ceea ce trebuie făcut”, a afirmat Sunat la BBC.

„Conform sfaturilor pe care noi le primim, nu este dovedit că astfel de interdicţii de călătorie au un efect concret”, a mai declarat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *