UE discută cererile României și Ungariei de relaxare a restricțiilor privind producerea țuicii sau pălincii din fructe

Miniștrii de Finanțe din Uniunea Europeană vor discuta vineri cererile României și Ungariei de relaxare a restricțiilor privind producerea țuicii sau pălincii din fructe. În UE distilarea acestei băuturi este în prezent interzisă în gospodăriile oamenilor, iar cantitatea ce o pot produce entitățile autorizate este limitată prin lege din motive de sănătate.

Bucureștiul și Budapesta vor ca producătorilor de fructe să li se dubleze cota pe care o pot lua acasă de la distilerie, la 100 de litri, și să se ridice interdicția totală asupra producției de țuică în gospodării.

România, renumită pentru ţuica sa de prune, vrea să ridice embargoul referitor la distilarea la domiciliu a băuturilor spirtoase şi să ofere statelor membre opţiunea de a elimina complet acciza pentru băuturile spirtoase produse în folosul personal al cultivatorilor de fructe.

În acest demers, România este sprijinită de Ungaria, ţară al cărei premier, Viktor Orban, a modificat legislaţia pentru a permite distilarea la domiciliu a băuturilor spirtoase în 2010, dar, ulterior, a fost nevoit să dea înapoi, în urma deciziei Curţii de Justiţie a UE, care, în 2014, a declarat ilegală modificarea legislaţiei. Ungaria este renumită pentru palinca produsă din caise, prune, cireşe, mere sau pere.

La iniţiativa României, ţară care în prezent deţine preşedinţia Consiliului UE, ar urma să se discute la reuniunea miniştrilor europeni de Finanţe de vineri cât de mult alcool poate fi distilat acasă fără a fi taxat, scrie Bloomberg

Un proiect al Guvernului României prevede pentru majoritatea statelor membre o limită de până la 50 de litri anual pentru fiecare cultivator de fructe. Numai cetăţenilor din Ungaria şi România li se va permite să producă o cantitate mai mare de băuturi spirtoase pentru folos personal, de până la 100 de litri anual pentru fiecare cultivator. Modificarea legislaţiei UE ar permite României şi Ungariei să perceapă o acciză zero în loc de una redusă.

Dar unele ţări membre UE vor ca toţi să respecte aceleaşi reguli şi încă nu există un acord privind limita, susţine Bloomberg, care citează un document UE ce schiţează actualul stadiu al discuţiilor.

O propunere alternativă ar fi o limită de 30 de litri pe an, cu posibilitatea unor excepţii pentru ţările care produc în mod tradiţional băuturi spirtoase pentru folos personal.

Un oficial UE a apreciat că situaţia este „incertă”.

Ministrul român de Finanţe, Eugen Teodorovici, le-a reamintit oficialilor europeni care este miza, atunci când problema a fost discutată la întâlnirea miniştrilor europeni de Finanţe, din martie. După ce a distribuit sticle cu ţuică românească, el a explicat că, „în zona rurală, fiecare familie se mândreşte cu băuturile alcoolice tradiţionale făcute din fructe recoltate din propria gospodărie”.

O abordare restrictivă ar putea înrăutăţi sentimentele anti-UE înaintea alegerilor europarlamentare de săptămâna viitoare.

Reforma ar legaliza distileriile la domiciliu, o modificare ce ar fi salutată şi de alte state, precum Austria. Berea şi vinul produs acasă sunt deja legale şi scutite de taxe în blocul comunitar.

Normele UE interzic în prezent distilarea la domiciliu a băuturilor spirtoase, chiar dacă proprietarii de livezi care îşi duc fructele la distilerii pentru a fi transformate în băuturi pot să ducă acasă o parte din băutură pentru folosul personal, plătind jumătate din acciza obişnuită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *