UE îngheață ajutorul pentru Republica Moldova după invalidarea alegerilor pentru primăria Chișinăului
Uniunea Europeană a confirmat miercuri că a înghețat un program de ajutor în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, pe motiv că Bruxelles-ul consideră că modul în care a fost ivalidate alegerile anticipate pentru primăria Chișinăului este contrar principiilor democratice, informează Reuters.
Delegația Uniunii Europene la Chișinău a anunțat că „plățile din cadrul Programului de Asistență Macrofinanciară sunt condiționate de implementarea cu succes a unor măsuri de politică economică specifice incluse în Memorandumul de Înțelegere și de îndeplinirea precondițiilor politice legate de respectarea mecanismelor democratice, statul de drept și drepturile omului”, se arată într-un comunicat al Delegației.
Comisia Europeană consideră că măsurile ce țin de implementarea politicilor au fost realizate. Totuși, o evaluare a Comisiei realizată împreună cu Serviciul de Acțiune Externă al UE a identificat că precondițiile politice nu au fost îndeplinite. Această evaluare a fost făcută în baza recentelor evenimente politice din Republica Moldova și, în special, având în vedere decizia Curții Supreme de Justiție din 25 iunie de a invalida rezultatele alegerilor pentru Primăria Chișinău.
Și Parlamentul European a cerut suspendarea asistenței financiare
Parlamentul European îi cere Comisiei Europene să suspende plăţile prevăzute pentru asistenţa macrofinanciară şi sprijinul bugetar pentru Republica Moldova, informează Radio Chişinău.
Parlamentul European a aprobat joi o rezoluţie privind situaţia din Republica Moldova. Potrivit documentului, eurodeputaţii îşi exprimă profunda îngrijorare referitor la decizia de nevalidare a alegerilor din Chişinău luată de către Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a Republicii Moldova, prin invocarea unor motive dubioase şi într-un mod netransparent, ceea ce a afectat semnificativ integritatea procesului electoral.
Astfel, Parlamentul European reiterează că alegerile credibile, transparente şi corecte reprezintă piatra de temelie a sistemului democratic, asigurarea imparţialităţii şi independenţei justiţiei, neinfluenţată politic, constituie baza încrederii în sistemul politic al unei ţări, iar amestecul politicului în justiţie şi în desfăşurarea alegerilor este contrară standardelor europene pe care R.Moldova s-a angajat să le respecte în cadrul Acordului de Asociere Republica Moldova-UE.
De asemenea, Parlamentul European le cere autorităţilor de la Chişinău să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia referitor la modificarea sistemului electoral.
Eurodeputaţii au discutat, joi, subiectul respectării dreptului omului, democraţiei şi statului de drept în Republica Moldova.
La Strasbourg se află în aceste zile și liderii opoziției, care au mers să le prezinte partenerilor europeni rezoluția protestului de duminică, în care au cerut validarea alegerilor din Chișinău și anularea sistemului mixt de vot.
Flashmob în fața Parlamentului, la Chișinău
Mișcarea de Rezistență Națională „ACUM” organizează astzi un flashmob în fața Parlamentului pentru a le cere deputaților să îndeplinească cele trei revendicări din Rezoluția adoptată după protestele care au avut loc duminică, 1 iulie.
Câteva zeci de persoane s-au adunat în fața Parlamentului cu pancarte pe care sunt imaginile judecătorilor care au decis anularea alegerilor din Capitală. Manifestanții scandează „Jos ciuma roșie!”.
În Rezoluția protestului organizat de Comitetul de Rezistență Națională, înființat de către Partidul Acțiune și Solidaritate, Platforma DA și Partidul Liberal Democrat, manifestanții au cerut confirmarea legalității alegerilor pentru Primăria Chișinău și validarea mandatului lui Andrei Năstase; anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul proporțional de vot; precum și demitere și tragerea la răspundere a judecătorilor care au participat la pronunțarea deciziei de anulare a alegerilor.
Mișcarea de Rezistență Națională „ACUM”a fost creată de forțele de opoziție proeuropene, la sfârșitul lunii iunie a.c., după invalidarea alegerilor primarului de Chișinău de către Curtea Supremă de Justiție.
UE, ca și Statele Unite susțin guvernului pro-occidental al Republicii Moldova, dar Bruxelles-ul și Washingtonul au criticat cu fermitate decizia Curtea Supremă de Justiție din Republica Moldova care a anulat rezultatele alegerilor pentru primăria Chișinăului câștigate de pro-europeanul Andrei Năstase, un fost procuror care atacă în mod deschis liderii partidului de guvernământ.
Această decizie care a scos mii de oameni în stradă la protest este o sursă suplimentară de instabilitate politică în Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa.
Coaliția pro-occidentală a fost zguduită de scandaluri de corupție și ar putea pierde alegerile parlamentare programate pentru luna noiembrie în fața Partidul Socialist, pro-rus.