UE introduce noi restricții de călătorie pentru cinci ţări, inclusiv Statelor Unite și Israel

Uniunea Europeană a reimpus restricţii de călătorie către teritoriul european unui număr de cinci ţări, inclusiv Statelor Unite, iar Casa Albă a anunţat. la rândul său, că studiază posibilitatea de a permite accesul pe teritoriul american al străinilor vaccinaţi, însă statele membre UE păstrează posibilitatea de a ridica aceste restricţii vizând acest tip de călătorie în cazul persoanelor complet vaccinate, relatează AFP.

Cele cinci state restrase de pe lista prin care UE recomandă ridicarea restricţiilor vizând călătoriineesenţiale sunt, în afară de Statele Unite, Israelul, Libanul, Macedonia de Nord şi Muntenegru.

Kosovo a fost retras de asemenea de pe această listă, care este actualizată cu regularitate.

Varianta indiană (delta) a noului coronavirus este în creştere atât în Statele Unite, cât şi în Israel – una dintre primele ţări care au lansat o vastă campanie de vaccinare anticovid.

Frontierele americane sunt închise imensei majorităţi a călătorilor internaţionali – indiferent că sunt testaţi sau vaccinaţi din martie 2020.

Însă Casa Albă, care spune de săptămâni de zile că studiază condiţiile unei redeschideri a acestor frontiere, a lăsat pentru prima oară se întrevadă, luni, condiţiile pe care Statele Unite le vor impune călătorilor străini – inclusiv europenilor.

”Agenţiile Guvernului federal continuă să lucreze la dezvoltarea unei proceduri coerente şi sigure pentru călătorii internaţionali, inclusiv din Europa”, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, o purtătoare de cuvânt a administraţiei lui Joe Biden, Jen Psaki.

”Asta va implica o consolidare a eforturilor de protejare a cetăţenilor americani, inclusiv printr-o eventuală înăsprire a procedurilor de testare a călătorilor internaţionali, iar acest lucru poate implica, la momentul respectiv, ca cetăţenii străini care vin în Statele Unite să fie complet vaccinaţi”, a precizat ea.

Lobby-ul companiilor aeriene din Statele Unite a denunţat decizia Bruxellesul.

”Recomandările Uniunii Europene sunt un pas în urmă şi au dezamăgit în mod clar companiile aeriene americane, care au lucrat cu diligenţă în vederea reluării serviciului transatlantic în deplină securitate”, a denunţat Airlines for America.

”Odată cu redeschiderea UE, americanii s-au grăbit să cumpere bilete, să-şi facă valizele şi să se întânească cu apropiaţii lor pe care nu i-am maivăzut de aproape doi ani”, continuă lobby-ul.

Israelul a înregistrat un nou record de contaminări, cu o zi înainte de începerea anului şcolar

Modifică dimensiunea fontului:
Play

Israelul a înregistrat marţi un nou record de contaminări zilnice cu COVID-19 de la începutul pandemiei, cu aproape 11.000 de cazuri înregistrate cu o zi înainte de începerea noului an şcolar, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii israelian, informează AFP.

În timpul ultimelor săptămâni, numărul de cazuri de COVID-19 nu a încetat să crească în Israel, în special pe fondul răspândirii variantei Delta, mai contagioasă, la adulţii nevaccinaţi, dar şi la persoanele vaccinate în urmă cu mai mult de şase luni, ceea ce a determinat autorităţile să lanseze o campanie pentru administrarea unei noi doze de rapel.

Luni, autorităţile israeliene au anunţat mai mult de 9.000 de cazuri, număr care a ajuns la 10.947 marţi (7,65% de teste pozitive), depăşind astfel recordul precedent de 10.118 cazuri într-o zi, înregistrat pe 18 ianuarie, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, care constată totodată o uşoară scădere a numărului de cazuri grave.

În pofida acestui număr de cazuri record, guvernul israelian a decis să nu întârzie începerea noului an şcolar pentru cei 2,4 milioane de elevi, prevăzută să aibă loc miercuri, 1 septembrie, însă premierul Naftali Bennett a anunţat că personalul din învăţământ ce refuză vaccinarea va trebui să prezinte un test negativ de două ori pe săptămână.

Statul israelian este una dintre primele ţări care a lansat, de la mijlocul lui decembrie, o amplă campanie de vaccinare în urma unui acord cu Pfizer, care i-a livrat rapid milioane de doze în schimbul punerii la dispoziţie a datelor despre eficacitatea vaccinului asupra populaţiei sale, ceea ce a permis scăderea numărul de cazuri, înainte ca varianta Delta să se răspândească.

Aproape 5,5 milioane de persoane au primit două doze de vaccin în Israel, circa 60% din populaţia totală, din care peste 80% dintre adulţi, vaccinul nefiind autorizat pentru copiii mai mici de 12 ani.

Cu toate acestea, duminică guvernul israelian a scăzut la 12 ani vârsta minimă pentru administrarea unei a treia doze de vaccin împotriva noului tip de coronavirus, pentru a lupta împotriva creşterii numărului de contaminări cauzată de varianta Delta.

Lista ţărilor terţe cu privire la care UE recomandă ridicarea restricţiilor de călătorie cuprinde în prezent 17 ţări, plus China – sub rezerva reciprocităţii -, dar şi regiunile administrative speciale Hong Kong şi Macao şi Taiwanul.

UE urmează să anunţe în zilele următoare că şi-a atns obiectivul vaccinării complete a 70% din populaţia adultă europeană – un obiectiv marcat însă de diferenţe între statele membre.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *