UE penalizează Bulgaria pentru monopolul pe piața gazelor

La finalul anului trecut, Bulgaria a fost amendată cu 77 milioane de euro de către Comisia europeană pentru monopolul companiei „Bulgargaz” și a holdingului energetic bulgar menținut în infrastructura de gaze.

Compania „Bulgartransgaz” din holdingul energetic bulgar controlează infrastructura, iar „Bulgargaz” livrările de gaze pentru populație și industrie. În pofida avertismentelor din partea organelor europene antimonopol, cele două companii au blocat accesul concurenților pe piața internă.

În decizia Comisiei se arată că holdingul energetic bulgar controlează prin„Bulgargaz” singurul gazoduct prin care gazele rusești vin în Bulgaria – cel din România. Gazoductul nu poate fi folosit de alte companii.

Accesul la sistemul intern de gazoducte, la singurul depozit subteran și la gazoductul din România a fost practic blocat pentru concurență în perioada 2010-2015. În acest mod a fost asigurat monopolul celor două companii, informează corespondentul europa libera la Sofia.

Comisarul pentru concurență, Margrethe Vestager, a declarat că ani de zile consumatorii bulgari nu au avut posibilitatea de a alege între mai multe companii de gaze. Prin cele două companii bulgare „Gazprom” și-a asigurat controlul asupra pieței gazelor. Bulgaria trebuie să creeze o piață deschisă și liberă care garantează concurența.

Primul ministru Boiko Borisov a declarat că penalizarea este o reacție la refuzul Bulgariei de a-și oferi gazoductele unor companii din Rusia și Turcia. Guvernul a reușit, pe calea tratativelor, să reduca amenda de la 300 la 150 de milioane de euro, apoi la 140 și în final la 77 de milioane. „Ar fi o trădare națională să renunțăm la proprietatea asupră infrastructurii de gaze”, a spus Borisov.

Experți energetici însă au anunțat că penalizarea ar putea fi sub 40 de milioane de euro dacă guvernul ar fi acceptat o înțelegere extrajudiciară. Milioanele vor fi plătite de către toți consumatorii. Pierderile vor putea crește în urmă pretențiilor financiare din partea unor companii europene care nu au avut acces pe piața bulgară de gaze.

Președinta PSB, Kornelia Ninova, a dezmințit declarația primului ministru că Bruxelles-ul a cerut privatizarea companiei „Bulgartransgaz”. Penalizarea este o reacție la nerespectarea legilor europene și naționale, a spus liderul opoziției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *