UE promite sprijin firmelor europene afectate de reintroducerea sancțiunilor americane Iranului

Miniştrii de Externe ai statelor din Blocul comunitar şi-au luat luni angajamentul de a proteja firmele europene, pe fondul anunţului Statelor Unite privind reimpunerea sancţiunilor împotriva Iranului, relatează BBC.

Miniştrii de Externe din UE, inclusiv Jeremy Hunt, au declarat printr-un comunicat comun că sunt „determinaţi” să protejeze interesele economice ale Uniunii şi acordul nuclear semnat în 2015.

„Ridicarea sancţiunilor reprezintă o parte importantă a acordului, menită să aibă un impact pozitiv nu doar asupra relaţiilor economice şi comerciale cu Iranul, ci şi asupra iranienilor. Suntem determinaţi să protejăm operatorii economici europeni care fac afaceri legale cu Iranul, în conformitate cu legislaţia UE şi rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate ONU”, se arată în comunicat.

Firmele europene au fost instruite să nu se conformeze cu cererile Casei Albe privind eliminarea afacerilor cu Iranul. Firmele care se decid să se retragă din Iran pe fondul sancţiunilor SUA trebuie să primească aprobarea Comisiei Europene, în caz contrar riscând să fie date în judecată de statele membre UE.

Începând cu 7 august, Uniunea Europeană va bloca sancțiunile impuse de SUA împotriva Iranului pentru a proteja companiile europene, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mina Andreeva.

„Marți va intra în vigoare regulamentul UE de blocare care va proteja de sancțiunile americane extrateritoriale companiile europene, care au afaceri cu Iranul”, a declarat Andreeva în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.

Modificările efectuate pe 16 iulie la „Statutul de blocare” au fost aprobate de miniștrii Afacerilor Externe ale statelor-membre UE. Actul normativ actualizat urmează să invalideze pe teritoriul Europei toate deciziile judecătorești și administrative ale SUA din cadrul regimului de sancțiuni în raport cu Iran, instituind o interdicție pentru companiile cu sediul în UE de a rupe relațiile economice cu Iran.

Actualul regulament protector al UE a fost adoptat în 1996, presupunând protecția intereselor europene din Cuba în contextul sancțiunilor SUA. Totuși, acesta nu a fost implementat în deplinătate, ceea ce a creat anumite sentimente de incertitudine asupra actului normativ care va fi pus în aplicare.

Trump: Oricine va face afaceri cu Iranul, nu va face și cu SUA

Președintele american Donald Trump a declarat marți pe pagina sa de Twitter că sancțiunile nou impuse împotriva Iranului sunt „cele mai mușcătoare”, adăugând că, în noiembrie, „se vor ridica la un alt nivel”.

În aceeași postare pe Twitter, președintele SUA a scris că oricine face afaceri cu Iranul nu o va face și cu SUA. Donald Trump a adăugat că urmărește „pacea mondială și nimic altceva”.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a denunţat decizia Statelor Unite de a reintroduce sancţiunile împotriva Teheranului, afirmând că aceste măsuri reprezintă o formă de „război psihologic” şi au drept scop să „cauzeze discordie în rândul iranienilor”, informează site-ul postului BBC News.

Președintele Trump s-a declarat deschis negocierii unui „acord mai cuprinzător care să facă referire la întreaga paletă de activităţi maligne ale regimului (de la Teheran), inclusiv programul balistic şi sprijinul pentru terorism”.

Liderul de la Teheran a respins însă oferta lui Trump, afirmând că „negocierile cu sancţiuni nu au sens”.

„Suntem mereu în favoarea diplomaţiei şi discuţiilor (…) însă discuţiile necesită onestitate”, a mai afirmat Rouhani.
Advertisement

„Vor să lanseze un război psihologic împotriva naţiunii iraniene”, a completat liderul de la Teheran.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au semnat în 2015 un acord privind programul nuclear iranian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *