UE respinge cererea americană de a izola economic Iranul. Teheranul prinde curaj

Europenii au respins luni solicitarea Statelor Unite de a izola economic Iranul şi au adoptat un instrument juridic prin care să protejeze întreprinderi europene prezente în această ţară de sancţiuni americane, a anunţat şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, relatează AFP.

Legea europeană a blocajului va intra în vigoare pe 6 august, data impunerii primei părţi a sancţiunilor americane.

A doua parte a acestor sancţiuni urmează să intre în vigoare pe 4 noiembrie, în timpul alegerilor de la jumătate de mandat în Statele Unite.

Acest regulament, elaborat în 1996, urmează să permită o contracarare a faptului că sancţiunile americane se aplică tuturor întreprinderilor şi persoanelor fizice din lume – potrivit principiului extrateritorialităţii dreptului american.

Multe întreprinderi europene mari, ca grupul francez Total, au decis să se retragă din Iran, dacă nu sunt scutite de sancţiunile americane.

Washingtonul a refuzat să scutească întreprinderile europene, după ce a denunţat acordul în dosarul nuclear iranian.

Federica Mogherini a recunoscut că ”exerciţiul este dificil, pentru că greutatea Statelor Unite în economia mondială nu este neglijabilă”.

Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves le Drian a insistat asupra ”necesităţii de a permite Iranului să continue să-şi vândă petrolul”.

El a subliniat că ”UE şi alţi semnatari ai acordului încheiat cu Teheranul în 2015, China şi Rusia, caută un mecanism financiar care să permită să se garanteze Iranului capacitatea de a-şi exporta petrolul”.

Pe acest fundal, Bahram Ghasemi, purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe din Iran, a declarat luni că preşedintele american Donald Trump va trebui să iniţieze conversaţia, dacă îşi doreşte să negocieze cu Iranul, relatează Associated Press.

Iranul consideră că Trump este cel care trebuie să convoace negocieri, după ce a retras Statele Unite din Acordul Nuclear menit să prevină dezvoltarea armelor nucleare de către Teheran.

Declaraţia purtătorului de cuvânt al ministrului de Externe vine ca răspuns la declaraţia lui Trump în legătură cu sancţiunile impuse Iranului.

„Având în vedere sancţiunile din ce în ce mai mari ale Statelor Unite asupra Iranului, va veni momentul în care aceştia ma vor suna şi vor spune «Hai să facem un acord», şi vom face un acord”, a declarat preşedintele american. „Poate că într-o zi Trump va suna Teheranul şi va cere negocieri- acest lucru este mai probabil”, a declarat Bahram Ghasemi.

În luna mai, Donald Trump a decis că va retrage Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul, din care mai făceau parte alte şase ţări. Washingtonul a început să reimpună sancţiuni după retragerea din acord, dar Uniunea Europeană, Rusia şi China au indicat că doresc să menţină înţelegerea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.