UE a respins informația precum că Europa va impune Moldova să primească refugiați

Comisia Europeană (CE) a respins informația difuzată de presa moldovenească și cea românească despre faptul că Uniunea Europeană va impune alte țări, inclusiv Moldova, să primească refugiați. Este vorba despre înăsprirea condițiilor de obținere a vizelor pentru țările cetățenii cărora încalcă regimul de ședere în UE și acest lucru nu se referă în niciun fel la Moldova, cu care UE are regim fără vize, au precizat surse din CE.

Comentând pentru NM informația difuzată de presa moldovenească și cea românească despre primirea refugiaților, serviciul de presă al Comisiei Europene a numit-o „neînțelegere”. Acesta a comunicat că la 14 martie, Comisia Europeană a prezentat un proiect al reformei politicii de acordare a vizelor, pentru ca „cetățenii care respectă legea să poată obține mai simplu viza și să meargă în Europa”.

Potrivit informațiilor CE, proiectul mai conține propuneri despre condiții mai dure de acordare a vizelor dacă țara-parteneră nu lucrează suficient pentru revenirea în patrie a migranților care au încălcat legislația Uniunii Europene, de exemplu, au depășit vizele turistice ori s-au aflat ilegal pe teritoriul UE. Adică este vorba despre situația în care statul refuză să-i primească înapoi din UE pe migranții ilegali.

Surse din Comisia Europeană au precizat că acest lucru nu se referă la refugiați și persoanele care au nevoie de azil. Aceleași surse au subliniat că această reformă nu va afecta Moldova, deoarece este vorba despre țările „cetățenii cărora au nevoie de viză pentru a merge în Europa”.

Marți, 13 martie, Pro TV România a comunicat că UE intenționează să impună alte țări să-i primească pe refugiații cărora UE a refuzat să le acorde azil. Iar dacă aceste țări vor refuza, față de ele va fi înăsprit regimul de vize. Făcând referire la Die Welt, Reuters a scris că este vorba despre problemele de colaborare cu țările privind repatrierea cetățenilor care au primit refuz de azil în UE. Din publicație reiese că era vorba nu doar despre țările cetățenii cărora sunt refugiați-respinși, ci și despre țările-tranzitorii.

Această informație a fost difuzată și de presa moldovenească, deși de câțiva ani deja cetățenii Moldovei nu mai au nevoie de viză pentru a se deplasa în UE. Publicația „Moldavskie vedomosti” a publicat știrea cu titlul „Bruxelles va impune Moldova să primească refugiați”, iar titlul din „Komsomoliskaia pravda” este următorul: „UE pregătește o lege: Dacă Moldova va refuza să primească refugiați din Orientul Apropiat, cetățenii ei vor fi lipsiți de vize?”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.