UE și China strâng legăturile, pe fondul războiului comercial declanșat de Trump

Este de datoria Chinei să-și deschidă economia mai mult , a declarat, luni, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în deschiderea summit-ului China-UE de la Beijing dedicat comerțului, relatează Reuters.

Premierul chinez Li Keqiang, care l-a primit pe Jean-Claude Juncker și pe președintele Consiliului European, Donald Tusk, a insistat asupra importanței comerțului liber și a multilateralismului, puternic puse la îndoială de Statele Unite în ultimele luni.

Beijingul dorește publicarea unei declarații comune împotriva politicii comerciale a lui Donald Trump, ca semn al bunei voințe de a deschide mai mult piața chineză.

China, deseori criticată pentru protecționismul său, tocmai a dat verde unei investiții în sectorul petrochimic, de 10 miliarde de dolari, firmei germană BASF.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu Li Keqiang și Donald Tusk, Jean-Claude Juncker a estimat că Beijingul ar putea, totuși, face mult mai mult.

UE a îndemnat Statele Unite, China și Rusia să nu se angajeze în războaie comerciale care pot aduce „conflict și haos”. În ajun, șeful delegației UE-China a Parlamentului European, Jo Leinen, declarase că UE și China trebuie să încheie un „pact al responsabilității” pentru a genera stabilitate într-o vreme când președintele Statelor Unite perturbă ordinea mondială.

UE și China ar trebui să trimită un semnal puternic cel puțin în privința respectării Acordului de la Paris privind schimbările climaterice, a spus Leinen.

„Avem nevoie de noi reguli în domeniul subvențiilor industriale, transferurilor de proprietate intelectuală și tehnologică (…), precum și o nouă abordare a soluționării și dezvoltării conflictelor comerciale“, a subliniat președintele Consiliului European. „Este încă posibil să evităm conflictele și haosul“, a spus oficialul UE.

Sursele europene avertizează că summitul ar trebui să ducă doar la o declarație prudentă care să afirme angajamentul ambelor părți față de comerțul multilateral, în timp ce Bruxellesul a refuzat să lanseze o procedură comună cu Beijingul împotriva SUA la OMC.

Uniunea Europeană și China sunt ambele descrise de Donald Trump drept „dușmani” din cauza politicii comerciale față de SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *