UE și China strâng legăturile, pe fondul războiului comercial declanșat de Trump
Este de datoria Chinei să-și deschidă economia mai mult , a declarat, luni, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în deschiderea summit-ului China-UE de la Beijing dedicat comerțului, relatează Reuters.
Premierul chinez Li Keqiang, care l-a primit pe Jean-Claude Juncker și pe președintele Consiliului European, Donald Tusk, a insistat asupra importanței comerțului liber și a multilateralismului, puternic puse la îndoială de Statele Unite în ultimele luni.
Beijingul dorește publicarea unei declarații comune împotriva politicii comerciale a lui Donald Trump, ca semn al bunei voințe de a deschide mai mult piața chineză.
China, deseori criticată pentru protecționismul său, tocmai a dat verde unei investiții în sectorul petrochimic, de 10 miliarde de dolari, firmei germană BASF.
În cadrul unei conferințe de presă comune cu Li Keqiang și Donald Tusk, Jean-Claude Juncker a estimat că Beijingul ar putea, totuși, face mult mai mult.
UE a îndemnat Statele Unite, China și Rusia să nu se angajeze în războaie comerciale care pot aduce „conflict și haos”. În ajun, șeful delegației UE-China a Parlamentului European, Jo Leinen, declarase că UE și China trebuie să încheie un „pact al responsabilității” pentru a genera stabilitate într-o vreme când președintele Statelor Unite perturbă ordinea mondială.
UE și China ar trebui să trimită un semnal puternic cel puțin în privința respectării Acordului de la Paris privind schimbările climaterice, a spus Leinen.
„Avem nevoie de noi reguli în domeniul subvențiilor industriale, transferurilor de proprietate intelectuală și tehnologică (…), precum și o nouă abordare a soluționării și dezvoltării conflictelor comerciale“, a subliniat președintele Consiliului European. „Este încă posibil să evităm conflictele și haosul“, a spus oficialul UE.
Sursele europene avertizează că summitul ar trebui să ducă doar la o declarație prudentă care să afirme angajamentul ambelor părți față de comerțul multilateral, în timp ce Bruxellesul a refuzat să lanseze o procedură comună cu Beijingul împotriva SUA la OMC.
Uniunea Europeană și China sunt ambele descrise de Donald Trump drept „dușmani” din cauza politicii comerciale față de SUA.