UE și Japonia semnează un acord comercial „istoric“, o palmă dată protecționismului lui Trump

Liderii Uniunii Europene au semnat, marți, cu Japonia un acord de liber schimb prezentat drept „istoric“ care se dorește, de asemenea, să fie un semnal dat protecționismul președintelui american Donald Trump, informează AFP.

Înainte de a merge în Japonia, marți, președintele Consiliului European Donald Tusk și șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-au oprit luni în China pentru cel de-al 20-lea Summit UE-China, în încercarea de a-și atrage aliați puternici pentru a pune presiune pe președintele american.

„Într-o perioadă în care măsurile protecționiste câștigă teren în întreaga lume, semnarea, astăzi, a Acordului UE-Japonia va arăta lumii, încă o dată, voința noastră neclintită de a promova liberul schimb“, a declarat ministrul japonez al Revitalizării economice, Toshimitsu Motegi.

Reuniunea de la Tokyo a fost programată inițial pentru săptămâna trecută la Bruxelles, dar prim-ministrul japonez Shinzo Abe a fost forțat să-și anuleze călătoria din cauza inundațiilor din vestul țării, care au dus la moartea a peste 220 de persoane.

Acordul cu Japonia este „istoric“ și este „cel mai mare negociat vreodată de Uniunea Europeană“, a declarat putătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Brânzeturi și automobile

Acest acord de comerț liber , numit Jefta, acoperă aproape o treime din Produsul Intern Brut mondial. Documentul trebuie să fie aprobat de Parlamentul European pentru a intrarea în vigoare în 2019, dacă Parlamentul japonez îl votează repede.

Pentru statele membre UE, sectorul agroalimentar este marele câștigător . 85% din produsele agroalimentare din UE vor putea intra în Japonia fără taxe vamale, la sfârșitul perioadelor de tranziție. La alte produse, cum ar fi carnea de vită, taxele vor fi reduse treptat. Orezul este exclus din acord.

Japonezii se angajează să recunoască mai mult de 200 de produse de origine geografică , cum ar fi Roquefort, Tiroler Speck , din Austria, Jambonul d’Ardenne din Belgia sau Polska Wódka, (votca poloneză) care se vor bucura de „același nivel de protecție ca în Europa“.

Negocierile au fost deosebit de complexe în ceea ce privește produsele lactate, un sector sensibil pentru Tokyo. Acordul va elimina tarifele foarte mari la câteva tipuri de brânzeturi, însă perioada de tranziție va fi de până la 15 ani.

Japonezii, la rândul lor, au acces liber pe piața europeană pentru industria auto, dar numai după o perioadă de tranziție de mai mulți ani.Acest acord include, de asemenea, un capitol privind dezvoltarea durabilă.

„Semnal puternic“

Acordul de liber schimb, Jefta, este considerat de către comisarul european pentru comerț Cecilia Malmström drept „un semnal puternic“ trimis protecționismului american .

Fondul Monnetar internațional a avertizat că astfel de tensiuni comerciale ar putea compromite creșterea economică mondială pe termen scurt.
Junichi Sugawara, cercetător la Institutul Mizuho, spune că atitudinea lui Donald Trump „a împins Japonia și Uniunea Europeană să accelereze negocierile“. Primul ministru japonez Shinzo Abe „are relații bune cu Trump, dar, în ceea ce privește comerțul, Japonia se află pe partea UE“, spune acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *