UE vrea să restricţioneze accesul pe piaţa sa al companiilor străine care primesc subvenţii guvernamentale

Uniunea Europeană vrea să restricţioneze accesul pe piaţa sa al companiilor străine care primesc subvenţii guvernamentale, măsură care poate avea repercusiuni în special pentru firmele susţinute de China, transmite CNBC. Comisia Europeană a propus miercuri trei instrumente noi care îi vor permite să investigheze contribuţiile financiare ale autorităţilor publice din ţările din afara UE. Acest lucru se va întâmpla firmele beneficiare înseacă să participe la piaţa europeană.

„Dorim ca fiecare companie care operează în Europa, indiferent de unde provine, să respecte regulile noastre interne”, a declarat şefa concurenţei europene, Margrethe Vestager, în timpul unei conferinţe de presă.

Uniunea Europeană nu permite guvernelor europene să ofere sprijin financiar companiilor dacă acest ajutor subminează concurenţa loială. Cu toate acestea, regulile au permis subvenţiile externe de zeci de ani şi Comisia vrea să schimbe acest lucru.

”Companiile au fost libere să folosească subvenţii străine pentru a cumpăra afaceri aici în Europa. Unii au reuşit să-şi învingă concurenţii în cadrul licitaţiilor publice nu pentru că sunt mai eficienţi, ci pentru că primesc sprijin financiar din ţări străine şi acest lucru nu este corect faţă de acele companii care nu primesc acest tip de subvenţii „, a mai spus Vestager.

Influenţa statului a fost adesea discutată în UE, dar pandemia în curs de desfăşurare a făcut ca problema să fie şi mai presantă, deoarece multe companii se luptă pentru bani. În plus, a existat o îngrijorare tot mai mare cu privire la firmele chineze care au fost deosebit de active pe piaţa europeană în urma crizei datoriilor din 2011.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *