UEFA a DECIS în cazul de rasism care a aruncat România în aer: Ce va păţi arbitrul Colţescu

UEFA a decis cu privire la arbitrul Colțescu. Oficilaii de la UEFA au decis că arbitrul nu este vinovat de rasim şi nu se impun sancţiuni în acest caz.

UEFA a decis cu privire la arbitrul Colțescu. Arbitrul Colțescu nu este vinovat de rasism. Aceasta este decizia dată joi de UEFA.

După terminarea investigaţiei, oficialii de la UEFA spun clar că: nu se impun sancțiuni disciplinare.

Reamintim că arbitrul Colţescu şi Ovidiu Haţegan au fost acuzati că au purtat un dialog rasist cu un jucător de culoare. Iar ca semn de protest echipele au părăsit terenul de joc. Totul s-a petrecut la meciul PSG – Istanbul Basaksehir, din etapa a şasea a grupelor Champions League.

În minutul 18, acesta i-a arătat cartonaşul roşu unui membru al stafului echipei din Istanbul. Acesta ar fi avut un comportament nesportiv pe banca de rezerve. Este vorba de Pierre Webo, fost internaţional camerunez.

În acel moment, arbitrul de rezervă, Sebastian Colţescu avut un dialog cu centralul Haţegan. Colţescu a folosit expresia „Ăla negru!”, atunci când s-a referit la persoana respectivă. Haţegan trebuia să-i dea cartonaş roşu, adică la Pierre Webo.

„Din probele video şi audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colţescu şi Şovre au folosit expresiile în limba română „negrul ăla” şi „ăla negru”, care în engleză sunt traduse „the black one”, pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Basaksehir, domnul Webo.

Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti „negrul ăla” şi „ăla negru” nu au conotaţii peiorative sau negative.
Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul „negru” folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul „negru” este utilizat la scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *