Un al patrulea suspect a fost pus sub acuzare în cazul uciderii jurnalistului de investigație Jan Kuciak

În Slovacia, procurorii au pus sub acuzare un al patrulea suspect în legătură cu uciderea jurnalistului de investigație Jan Kuciak și logodnicei acestuia – dublul asasinat din luna februarie care a declanșat proteste ample împotriva fostului premier Robert Fico. Jurnalistul a fost împușcat mortal în locuința sa în timp ce investiga posibile legături între mafia italiană și politicieni slovaci.

Duminică, procuratura a anunțat inculparea unei femei în vârstă de 44 de ani pentru complicitate la omor. Presa slovacă relatează că femeia ar fi bănuită de comandarea asasinatului, dar avocatul familiei Kuciak spune că ar fi numai o intermediară. Alți trei suspecți au fost arestați pe 27 septembrie. Toți cei patru rămân în arest.

Jurnalul slovac Dennik N crede că această femeie a „ordonat” asasinarea lui Jan Kuciak şi a Martinei Kusnirova.

„Putem confirma că femeia identificată ca A.Z. a fost acuzată de infracţiunea deosebit de gravă de complicitate la crimă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a procuraturii, Andrea Predajnova, într-un comunicat.

Potrivit avocatului familiei Kuciak, fostul ministru al justiţiei şi de interne Daniel Lipsic, citat de televiziunea locală Markiza, suspecta a jucat mai mult un rol de intermediar, „în timp ce ucigaşul s-ar putea să nu-l cunoască deloc pe cel care a ordonat crima”.

Ea lucra ca interpretă de italiană pentru controversatul om de afaceri slovac Marian Kocner, ale cărui activităţi au făcut obiectul anchetelor jurnalistice ale lui Jan Kuciak.

Femeia a plătit 70.000 de euro pentru asasinarea jurnalistului

Un procuror slovac a declarat luni că o femeie, identificată ca Alena Zs., a comandat asasinatul jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, pentru care a plătit 70.000 de euro în luna februarie, transmite AFP.

Jan Kuciak investiga legăturile dintre mafia calabreză şi oameni politici. Asasinarea jurnalistului şi a logodnicei sale a declanşat ample manifestaţii împotriva guvernului slovac şi a condus la demisia prim-ministrului Robert Fico.

„Alena Zs. a comandat asasinatul, Tomas Sz. i-a ucis prin împuşcare, Miroslav M. era şoferul, iar Zoltan A., un intermediar”, a afirmat procurorul, care nu s-a prezentat, într-o conferinţă de presă la Bratislava.

Cele patru persoane au fost arestate săptămâna trecută şi inculpate.

Asasinului i-a fost plătită suma de 70.000 de euro, dintre care 50.000 de euro în numerar şi 20.000 de euro pentru anularea unei datorii a lui Zoltan A. către Alena Zs., a precizat procurorul.

Publicarea numelor de familie ale suspecţilor de către instituţiile judiciare este interzisă în Slovacia.

Procurorul a mai afirmat că „doar asasinarea lui Jan Kuciak a fost comandat㔑 şi că „logodnica acestuia, Martina Kusnirova, a fost o victimă inocentă care s-a aflat la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit”.

Conform mai multor relatări din media slovace, printre care cotidianul Dennik N, Alena Zs., în vârstă de 44 de ani, lucra ca interpretă de limba italiană pentru controversatul om de afaceri slovac Marian Kocner, ale cărui activităţi au făcut obiectul unor anchete jurnaliste ale lui Kuciak.

Potrivit aceloraşi surse, Marian Kocner ar fi naşul fiicei Alenei Zs., femeia arestată vineri la Komarno, în sudul ţării.

Întrebat despre eventuale suspiciuni ce ar putea plana supra lui Marian Kocner, procurorul general Jaromir Ciznar a declarat luni că „nu va vorbi despre aceasta deocamdată”.

Trei indivizi reţinuţi cu o zi înainte la Kolarovo, un mic oraş în aceeaşi regiune de la graniţa ungaro-slovacă, la est de Bratislava , un fost anchetator de poliţie, un fost militar şi un om de afaceri, au fost acuzaţi, de asemenea, de „crimă cu premeditare” în dosarul Kuciak.

Duminică, un tribunal din Banska Bystryca a decis plasarea în arest provizoiu a celor patru suspecţi, inculpaţi de poliţie în această primă etapă a procedurii.

Ultimul articol publicat de Jan Kuciak, la 9 februarie, descria o posibilă fraudă fiscală legată de un complex de apartamente de lux la Bratislava, în centrul unui scandal politic anul trecut, şi se referea la tranzacţii suspecte efectuate de societăţi având legături cu Marian Kocner.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *