Un fost comandant al separatiştilor din Doneţk lansează critici dure la adresa lui Şoigu: „Îl acuz direct de neglijenţă criminală”

Igor Ghirkin, un fost comandant al separatiştilor proruşi din Doneţk, îl acuză pe ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, de „neglijenţă criminală” în Ucraina.

„Îl acuz direct pe Serghei Şoigu de, cel puţin, neglijenţă criminală”, a declarat Igor Ghirkin într-un interviu video distribuit pe canalul său de Telegram.

„Nu am cum să-l acuz de trădare, dar l-aş suspecta de asta”, a adăugat el, potrivit Reuters.

Reuters a solicitat Kremlinului un comentariu referitor la această răbufnire a lui Ghirkin, dar nu a primit niciun răspuns până la ora publicării articolului.

Este vorba de unul dintre cele mai puternice atacuri publice de până în prezent la adresa conducerii militare ruse venite din partea unui „uliu” pro-război aflat la cheremul Moscovei. De fapt, Ghirkin îşi doreşte ca Rusia să-şi intensifice războiul din Ucraina.

Fost agent al Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) – unii spun că ar fi fost agent al GRU, direcţia de informaţii a Statului Major al armatei ruse -, Igor Ghirkin a fost implicat în anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în martie 2014, după care a activat în calitate de comandant al separatiştilor din Doneţk până la 14 august 2014. În afară de Ucraina, a luptat alături de separatiştii proruşi din Transnistria împotriva Republicii Moldova.

În vârstă de 51 de ani, Igor Ghirkin, alias „Strelkov”, figurează printre cei patru acuzaţi de doborârea zborului MH17 deasupra Ucrainei, în vara anului 2014, o tragedie aeriană soldată cu 298 de morţi.

Anterior, Ghirkin, catalogat drept un naţionalist rus, a criticat aspru Moscova pentru felul în care a
gestionat teritoriile separatiste din Donbas, apreciind că le-a transformat în opt ani de ocupaţie „într-o rezervaţie de rahat”.

El a acuzat Moscova de atentatele orchestrate în ultimii ani împotriva comandanţilor separatişti din Donbas. „Au fost ucişi pentru că împiedicau ca la conducere să vină tot acest rahat, care a distrus regiunea înfloritoare Donbas. Cel puţin pentru Ucraina era o regiune înfloritoare”, a declarat Ghirkin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *