Un fost consilier în Ministerul Economiei a „uitat” să treacă în declarația de avere un împrumut de 300 de mii de euro către Cumpănașu

Alexandru Ferariu, consilier, în perioada 2017-2018, la Ministerul Economiei, după care la cel al Cercetării și Inovării, și administrator al rețelei de telecomunicații a Transelectrica, a uitat să treacă în declarația de avere un împrumut de 300.000 de euro pe care l-a acordat lui ALexandru Cumpănașu. Neconcordanța a fost remarcată după ce Cumpănașu, în calitate de candidat la alegerile prezidențiale, și- apublicat declarația de avere. Mai mult, potrivit mainnews.ro, în timp ce fostul consilier susține că suma nu apare în declarația de avere pentru că a fost restitutită în 2016, Alexandru Cumpănașu susține că a dat banii înapoi în 3 ani, până în 2018, și că i-a trecut în declarația de avere depusă la BEC pentru a da dovadă de transparență.

Astfel, conform declarației sale de avere, Cumpănașu are o datorie la Ferariu de 300.000 de euro, pe care s-a angajat să o plătească până în 2022, dar pe care a achitat-o anul trecut.

„Am achitat împrumutul. M-am reglat cu domnul Ferariu. În vreo trei ani, dacă nu mă înșel. În 2018 cred că era deja achitat. Trebuie să văd și eu ultimele plăți și ultimele chitanțe pentru că aici s-a plătit în foarte multe tranșe. Eu sunt mama transparenței”, a declarat Alex Cumpănașu, pentru mainnews.ro.

Cumpănașu a mai spus că o parte din banii pe care i-a împrumutat i-a folosit pentru achitarea ratelor uneia din casele pe care le deține.

De cealată parte, conform declarației de avere depusă de Alexandru Ferariu, împrumutul nu mai apre în ciuda faptului că, potrivit Legii, suma ar fi trebuit menționată întrucât depășește 5.000 de euro.

Contactat de mainnews.ro, Ferariu a spus că împrumutul acordat nu apare în ultima lui declarație de avere pentru că banii au fost achitați de Cumpănașu în anul 2016.

Alexandru Ferariu este prezentator de știri la postul B1TV, unde a revenit în 2018. Din 2017 până în 2018 a fost consilier al ministrului Economiei, Alex Petrescu, după care a fost consilier secretar de stat la Ministerul Cercetării și Inovării, în timpul mandatului lui Ciprian Preda. Acesta a mai fost și administrator de rețea la departamentul comunicații Transelectrica.

În funcția de consilier al ministrului Economiei, Ferariu a câștigat, într-un an, suma de 17 900 lei.

Mason și asociat cu Cupănașu în Asociații și firme

Conform declarației de interese, Ferariu este membru al United Grand Lodge of England și al Asociației Marea Lojă Națională din România, ambele organizații masonice.

Ferariu este de vicepreședinte al Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, al cărei președinte este Alexandru Cumpănașu, și președintele Asociației pentru Buna Guvernare, parte a CNMR, unde este membru și Asociația pentru Implementarea Democrației.

La acest ONG, Alexandru Cumpănașu ocupă funcția de secretar general. Vicepreședintele Asociației este Ștefan Broscăreanu, care este și asociat la Da Vinci Market SRL, companie la care are acțiuni și Ferariu.

Broscăreanu este fondatorul și administratorul TAF Solutions SRL, unde Cumpănașu este asociat cu 33,3% din părțile sociale. Firma a creat o aplicație mobilă numită „România Transparentă”, care avea scopul „să realizeze o comunicare funcțională între autoritățile locale și membrii comunității”, însă a fost eliminată din AppStore. Broscăreanu mai este director de vânzări la o companie din grupul controlat de Gruia Stoica.

Conform ultimei declarații de interese Ferariu este asociat, cu acțiuni de 34%, la Da Vinci Market SRL, o firmă care se ocupă cu instalarea unor sisteme profesionale de securitate si supraveghere video. În anul 2018, compania a atins cifra de afaceri de 462 734 lei și a înregistrat un profit de 22 132 lei, dar cu toate acestea Ferariu a declarat că nu a avut niciun beneficiu material de pe urma societății.

Conform aceleiași surse, Alex Ferariu este și directorul general al Spartacus Security, companie înființată în 2006 sub denumirea de Skylux Security Srl. Acesta deține 50% acțiuni și declară că valoarea totală a acestora este de 100 de lei. Societatea are o cifră de afaceri de 15244 lei, pe 2018, și datorii de 422 788 lei.

Firma este intrată în insolvență de anul trecut, în urma unei decizii a Tribunalului București. Veniturile anuale încasate din firmă, în ultimul an, de către Ferariu, ar fi de 3 000 de lei, conform declarației de avere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *