Un fost puşcaş marin a provocat masacrul din barul de la periferia Los Angelesului

Un fost pușcaș marin a deschis focul, miercuri seara, într-un bar aglomerat, în apropiere de Los Angeles, în California, şi a omorât 12 persoane și a rănit alte 15 înainte să se sinucidă, a anunţat joi şeriful local, citat de AFP.

Atacatorul – Ian David Long, în vârstă de 28 de ani – a comis acest carnagiu în timpul unei petreceri la care participau numeroşi studenţi, în oraşul Thousand Oaks, la nord de Malibu.

Fostul militar, care a sevit în cadrul corpului de elită al puşcaşilor marini, era cunoscut serviciilor poliţiei cu tulburări psihiatrice. Ian Long a venit miercuri seara la intrarea Borderline Bar and Grill, înarmat cu un pistol de tip Glock, dotat cu un încărcător prelungit.

El a împuşcat paznicul, după care a intrat în local pentru a-şi comite măcelul, a relatat Geoff Dean, şeriful comitatului Ventura, situat la periferia oraşului Los Angeles.

”L-am văzut pe atacator, era îmbrăcat în negru, purta ochelari, camuflat. A scos o armă şi a început să tragă”, a declarat pentru AFP Holden Harrah, în vârstă de 20 de ani, un client obişnuit al acestui bar.

El a precizat că trebuit să se ”târască”, pentru a ieşi şi a se duce la maşină.

Poliţistul a descris o ”scenă oribilă”, cu ”sânge peste tot”. Între morţi se află un agent de poliţie, unul dintre primii care au intervenit la faţa locului. Acest bărbat, în vârstă de 54 de ani, a fost prezentat drept un ”erou” de către şeriful Dean.

Autorităţile ignorau joi motivul pentru care Ian Long a comis acest măcel. ”N-avem nicio idee despre motivaţiile sale”, a subliniat şeriful Dean, precizând că nu există ”vreun indiciu” potrivit căruia să fi vizat mai degrabă angajaţi decât clienţi.

”Am avut mai multe contacte cu domnul Long de-a lungul anilor, în legătură cu incidente minore”, a continuat el. În aprilie, poliţişti s-au dus la el acasă, pentru că acţiona ”în mod iraţional”, ceea ce a impus trimiterea unor agenţi specializaţi în tulburări psihologice, a continuat el.

Până la urmă Ian Long nu a fost nici arestat şi nici internat, dar le-a lăsat forţelor de ordine impresia că suferea de stres posttraumatic, din cauza antecedentelor sale militare. Poliţia a anunţat că nu ştie dacă suspectul avea legături radicale. ”Nimic nu mă determină nici pe mine şi nici FBI-ul să ne gândim că există o legătură teroristă”, a declarat şeriful Geoff Dean.

Statele Unite sunt cu regularitate teatrul unor atacuri armate în locuri publice, din cauza răspândirii armelor de foc în ţară. Ultimul astfel de atac s-a soldat cu 11 morţi, într-o sinagogă din Pittsburgh.

Acest nou atac armat aminteşte măcelul comis în iunie 2016, într-un club gay, la Orlando, în Florida, unde 49 de persoane au fost ucise prin împuşcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *