Un important afacerist susține că pesta porcină africană poate fi stopată doar cu…arma

 

 

Pesta porcină africană face ravagii în România, iar unul dintre cei mai importanți crescători de porci din țară, ce a pierdut zeci de mii de animale din cauza acestui virus, este de părere că epidemia nu mai poate fi oprită decât cu…arma.

Gheorghe Caruz are o importantă afacere cu porci în Brăila. La ferma sa de porci, de la Tichileşti, zilele acestea sunt eutanasiaţi peste 35.000 de porci. Potrivit Mediafax, el consideră că statul a greşit pentru că nu a luat măsuri de prevenţie şi că erorile la nivel decizional continuă deoarece, marii fermieri nu sunt ajutaţi în regim de urgenţă. De asemenea, el spune că după declanşarea epidemiei de pestă porcină africană a luat toate măsurile stabilite de autorităţi şi consideră că factorii de decizie au greşit deoarece nu au împuşcat porcii mistreţi din Delta Dunării şi nu au instruit populaţia.

„S-a greşit de la început, pentru că nu au fost împuşcaţi porcii mistreţi din Delta Dunării. S-a spus atunci că este rezervaţie, că speriem păsările, acum speriem oamenii pentru că nu o să mai avem ce mânca. Nu s-a făcut instruirea populaţiei, omul are cel mai important rol, să anunţe imediat autorităţile că a văzut un porc mort. La noi, nu, trecea omul pe lângă cadavru şi îşi vedea de treabă. Dacă se luau măsuri radicale în Deltă, nu se mai ajungea aici. În Germania au stat cu armata în jurul marilor ferme când a izbucnit pesta, la fel şi în alte state, în Olanda au omorât aproximativ şase milioane de porci. Nu am învăţat nimic de la alţii, pesta este de doi, trei ani în Ucraina şi noi nu am luat nicio măsură, am stat”, a declarat, pentru Mediafax, Gheorghe Caruz, unul dintre cei mai importanţi crescători de porci din judeţul Brăila.

Gheorghe Caruz consideră că virusul nu mai poate fi oprit decât dacă se ia o măsură extremă: toţi porcii din micile gospodării să fie luaţi şi crescuţi în ferme administrate de profesionişti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *